Rigmor Kofoed-Larsen (KrF): Hva er planlagt reisetidsforkortelse på strekningen Drammen - Oslo S med henholdsvis 1, 2 eller 3 stopp undervegs etter ferdigstilling av det nye dobbeltsporet mellom Skøyen og Asker; hvilken hastighet vil henholdsvis Flytog, Høyhastighetstog og Krengetog kunne holde på ulike strekninger, og hvilke flaskehalser forhindrer et høyhastighetstog som ikke skal stoppe å holde full hastighet (250-300 km/t) fra utløpet av Liertunnelen til Oslo S?
Begrunnelse
Det er svært viktig at de planlagte investeringene i nytt dobbeltspor fra Skøyen til Asker gir oss en framtidsrettet infrastruktur. DE-Consult har nylig avlevert en rapport med en vurdering av planmaterialet for Haukelibanen. Der vises det til at Jernbaneverket forutsetter en reisetid på 31 minutter på strekningen Drammen - Oslo etter åpningen av den nye strekningen Skøyen - Asker, en gjennomsnittshastighet på 80 km/t. Videre står det: "Hva som er årsaken til denne uvanlig lave gjennomsnittshastigheten på en nybygd strekning, ligger utenfor rammen av denne sakkyndige uttalelsen."
Strekningen fra Drammen til Oslo S er kortere enn strekningen Oslo S - Gardermoen. Det skulle tilsi at reisetiden kunne bli kortere, eller i det minste ikke lenger, enn 19 minutter.
Det må kunne forutsettes at lokaltrafikken vil gå på det eksisterende sporet. Et viktig mål for det nye dobbeltsporet må være å få en betydelig del av de som i dag bruker bil fra/gjennom Asker og Bærum til å velge tog. Da er reisetid avgjørende. Ikke minst vil reisetid bety mye for hvorvidt dagpendlere fra Buskerud og Vestfold velger tog eller bil.
En svært stor del av dagens jernbanenett i Norge er bygd for opp mot 100 år siden. Det er viktig at et nytt spor bygges slik at det har kvalitet og kapasitet til å betjene framtidens jernbane. Det betyr at en også bør ta høyde for at det kan bli aktuelt å kjøre høyhastighetstog på strekningen. Slike tog kan gi svært gunstig reisetid, men reisetiden øker raskt for hver gang toget må bremse ned p.g.a. ulike flaskehalser. Slik flaskehalser kan være både stasjoner og krappe svinger. Dersom traseen like før og etter stasjonene bygges med tanke på de togene som uansett skal stoppe ved stasjonen, kan svingradius reduseres betydelig. Men det vil være svært uheldig om man senere finner det hensiktsmessig med et ruteopplegg der flere av togene ikke skal stoppe ved stasjonen. Det er derfor viktig at hele det nye dobbeltsporet, inkludert parsellene gjennom og ved stasjonene, legger til rette for høy hastighet.