Elsa Skarbøvik (KrF): I medhold av Statens personalhåndbok 3. 22. 12 har en av statens arbeidstakere ad tjenestevei søkt om lønn under sykdom ut over ett år, men har fått avslag.
Hva skal til for å påvise at en sykdom, f. eks. en psykisk lidelse, har vært pådratt i tjenesten, og faller arbeidskonflikter inn under dette?
Begrunnelse
I Statens personalhåndbok 3.22.12 s. 255 heter det:
"Retten til lønn under sykdom, jf. pkt. 4.03.03 - paragraf 18 Fellesbestemmelsene, kan i utgangspunktet ikke forlenges. Eventuelle søknader skal sendes tjenestevei til Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Arbeids- og administrasjonsdepartementet har bare gjort unntak i de tilfeller hvor det er blitt påvist eller har vært overveiende sannsynlig at sykdommen har vært pådratt i tjenesten uten at det har foreligget forhold som kommer inn under begrepet tjenesteulykker eller hvor andre særlige forhold foreligger."
Det er i denne sammenheng framlagt sykmelding fra bedriftslegen om at sykdommen skyldes forhold på arbeidsplassen og tilsvarende erklæring fra behandlende spesialist. Spesialisten sier om sin pasients prognose at dersom problemene rundt arbeidssituasjonen løses, er legen ikke i tvil om at vedkommende vil gjenvinne sitt helbred. Søknaden er likevel avslått av Arbeids- og administrasjonsdepartementet i brev til Kulturdepartementet av 23.03.2000.