Bjørn Hernæs (H): Miljøvernsjefen i Hedmark har gått ut med personlige synspunkter på erstatninger for tap av hjortevilt i forbindelse med rovdyrpolitikken og også blandet skogeierforeningenes og miljøvernorganisasjonenes miljøsertifiseringer for skog inn i den samme debatten.
Mener statsråden at en slik presentasjon av kontroversielle private synspunkter fra Miljøvernsjefen er i tråd med god forvaltningsskikk og hvordan vil statsråden følge opp saken overfor Fylkesmannen i Hedmark?
Begrunnelse
Konflikten mellom grunneierrettigheter som husdyrhold, jakt og friluftsliv på den ene siden og vår rovviltforvaltning på den annen side, er dyp og grunnleggende. I de seneste ukene er det kommet avisoppslag som forteller at en russisk forskningsrapport, som dokumenterte ulvens angrep på mennesker, ble hemmeligholdt i 1987. Statsråd Siri Bjerke har i et svar til skriftlig bevarelse til meg beklaget dette.
Det er også fremkommet oppslag som forteller om en "kultur" i Direktoratet for naturforvaltning, hvor bare rovdyrtilhengere fikk jobb og hvor tidligere direktør i DN i praksis ble fjernet fra sin stilling.
I en kronikk i Østlendingen tirsdag 9. mai går miljøvernsjefen hos fylkesmannen i Hedmark meget langt i å markedsføre høyst private og politisk omstridte synspunkter på konfliktområdet. Kronikken har vakt meget sterke reaksjoner blant annet fra Norskog og fra Glommen Skogeierforening og føyer seg i et mønster som langt på vei dokumenterer at forvaltningen, på flere nivåer, ikke nøyer seg med sine forvaltningsmessige oppgaver, men driver aktivt påvirkning i en næringsfientlig retning.
Hvis rovviltforvaltningen skal ha noen som helst mulighet til å bli tatt på alvor, må dette opphøre. Statsråden bør sørge for at dette blir gjort klart for dem det angår.