Kristin Halvorsen (SV): En rapport fra forskningsprosjektet RegClim peker på muligheten for store klimatiske forandringer i Norge i løpet av de neste 50 årene. Et scenario viser at årsmiddeltemperaturen i ulike deler av Norge kan øke med så mye som 0,5 C pr. tiår, årsnedbøren vil øke i de fleste områdene i landet og antall stormer vil kunne øke. Dette vil ha store sosiale og økonomiske konsekvenser for landet. På hvilke områder vil Regjeringen foreslå endret politikk for å hindre en slik utvikling?
Begrunnelse
Klimaforskere har lenge visst at de stadig økende utslippene av drivhusgasser vil føre til en oppvarming av atmosfæren, med følgende klimaforandringer på jorden. Denne kunnskapen førte til først FNs rammekonvensjon for klimaendringer, UNFCCC, signert i Rio de Janeiro i Brasil i 1992, og deretter til Kyotoprotokollen, signert i Kyoto i Japan i desember 1997.
Siden den gang har både den generelle kunnskapen om problemet og forståelsen av de regionale konsekvensene av klimaendringer økt. Ikke minst norske forskere har bidratt til dette. RegClim er kortnavnet på et koordinert forskningsprosjekt for utvikling av scenarier for klimautviklingen i Norden, omliggende havområder og deler av Arktis ved en global oppvarming. Følgende seks norske institutter deltar: Det norske meterologiske institutt, Havforskningsinstituttet, Institutt for geofysikk (UiO og UiB), Nansen senter for miljø og Fjernmåling og Norsk Institutt for luftforskning.
Et av scenariene prosjektet presenterer peker på tildels store klimatiske endringer i Norge i løpet av de neste 50 årene, med øket tildels stor øking av årsmiddeltemperatur, øket årsnedbør og øket antall stormer. Imidlertid er det viktig å merke seg at scenarier er ikke uttrykk for en sannsynlig men en mulig, utvikling. Andre scenarier, gitt andre forutsetninger, er også mulige.
Endringene RegClim peker på, som er beskrevet over, vil ha store sosiale og økonomiske konsekvenser for Norge. Andre scenarier, med enda større konsentrasjoner av CO2 i atmosfæren og enda alvorligere følger, er også mulige. Pr. idag er utslippene av drivhusgasser i Norge økende og langt over nivået i 1990, til tross for at Kyoto-protokollen forplikter Norge til kun å øke de totale utslippene med 1 prosent i perioden 2008 til 2012 sammenlignet med 1990.
Det vil derfor være ønskelig at norsk politikk dreies i en retning hvor utslippene reduseres, både i Norge og i verden som helhet.