Ane Sofie Tømmerås (A): Ifølge Dagsavisen har politiet i Oslo bedt om å få tilbake 200 konfliktsaker for å hindre at de blir strafferettslig foreldet. I Budsjett-innst. S. nr. 4 (1999-2000) understreker justiskomiteen viktigheten av at departementets oppsatte mål om at det ordinært ikke skal gå mer enn to uker, og tre uker i mer kompliserte saker, til mekling settes i gang. Vil justisministeren ta initiativ til en gjennomgang av rutiner og ressurser med sikte på å nå disse målene?
Begrunnelse
Justiskomiteen mener det må være et mål å få flere saker oversendt til konfliktråd. Erfaringene med konfliktråd viser at den form for reaksjon som mekling i konfliktråd gir fungerer godt, særlig overfor mindreårige lovbrytere. Men det er viktig at det går så kort tid som mulig fra lovbruddet er begått til mekling finner sted, for at dette skal fungere hensiktsmessig.
I politiet er det i gang prosjekter for å korte ned tiden fra gjerningstidspunkt til reaksjon, hvor man regner med at politiets behandlingstid for saker som oversendes til mekling i konfliktråd etter hvert blir redusert. Også konfliktrådene har ansvar for at ordningen med mekling i konfliktråd skal fungere. Leder for Konfliktrådet i Oslo oppgir to hovedgrunner til at saker blir liggende alt for lenge. Avtaler som ble inngått ved mekling får løpe over altfor lang tid uten at politiet informeres, samtidig som Konfliktrådet i Oslo mangler meklere.