Lars Arne Ryssdal (H): Trafikken av oljefartøyer langs vestlandskysten har i takt med utvinning i Nordsjøen stadig økt de siste årene. Arbeidet med og ansvaret for oljevern er fordelt mellom en rekke ulike private og offentlige parter. I tillegg er arbeidet i stor grad desentralisert.
Hvordan vurderer statsråden et forslag om å bygge opp en regional base for sterkere beredskap mot oljeforurensing langs kysten?
Begrunnelse
Bergens Tidende har nylig kunnet melde om lekkasjer på rørledning mellom Kollsnes og Sture, og at det var svikt i rutiner som skulle oppdage og håndtere en slik lekkasje.
Dette understreker den bekymring som ulike kretser har hatt for at oljevernberedskapen langs kysten ikke er god nok til effektivt å hindre at en eventuell ulykke får alvorlige følger for kyst- og strandsonen.
Flere forhold gjør at det er grunn til å fokusere på dette viktige miljøspørsmålet:
1. Langs Norskekysten fins noe av den tyngste konsentrasjonen av oljevirksomhet til havs overhodet.
2. Ingen andre steder i Europa blir det transportert så mye olje i rørledninger og på skip som i området Mongstad og Sture i Hordaland. Forbi Fedje transporteres det ombord i stadig større tankskip 90 millioner råolje hvert år.
3. Værforholdene langs norskekysten kan være ekstreme.
Både innen oljebransjen og berørte lokale myndigheter i Hordaland har tatt til orde for at det som idag finnes av offentlige og private ressurser for oljevernet bør få en sterkere regional organisering for bedre samkjøring og effektivitet. På den måten kan en få organisert og dimensjonert oljevernet for effektivt å kunne bekjempe uhell offshore, i kyst/strandsonen og på land. En samlokalisering og samordning av dagens ressurser i stasjoner langs kysten vil bety en vesentlig økt beredskap
samtidig som kostnadene samlet kan reduseres betydelig. Sammen med den nasjonale hovedoljevernbasen i Horten vil en slik organisering møte de utfordringene som stadig økt aktivitet offshore og økende skipstrafikk med oljelaster langs Norskekysten representerer.
Undertegnede vil vise til at en samlet energi- og miljøkomite i Innst. S. nr. 152 (1993-94) mente "at oljevernet på Vestlandet bør styrkes utover det som er foreslått". Det er bl.a. utfra dette jeg spør om status for dette arbeidet, samt om problemstillingen knyttet til sterkere regional koordinering og kompetanseoppbygging.