Vidar Kleppe (FrP): Synes Regjeringen det er greit at Deres eget selskap driver aktiv lobbying mot sin egen og Stortingets politikk, hvilke konstitusjonelle problemer og konsekvenser kan denne opptredenen få og hvor mye at skattebetalernes penger har Statkraft brukt på konsulentutgifter og lobbyaktiviteter?
Begrunnelse
Statkraft er et statsforetak, og Olje- og energiministeren fungerer som eier og generalforsamling. Som medfører begrensninger i hva slike typer selskaper kan tillate seg å gjøre av påvirkningsarbeid overfor sine eiere.
Ifølge Kapital nr. 7/99 har Sjur Rosholt i Statskraft karakterisert selskapets forhold til sin eier, representert ved Olje- og energiministeren, som schizofrent. Men det er en schizofreni som vi må leve med. På den ene siden er det Statkrafts plikt å si ifra om konsekvensene av en beslutning som Stortinget skal fatte. På den andre siden må vi tilpasse oss det som eieren vil, konstaterer Rosholt.
Stortinget har selv bedt Regjeringen rydde opp i den uklare situasjonen i forhold til hjemfall og eierskap til kraftverk.
Blant annet har Statkraft fått utført analyser av ulike konsulentselskaper for å forsøke å påvirke vedtatt politikk og forhold til EØS-avtalen.
Det er kjent at Statkraft benytter PR- og Lobbyfirmaet Geelmuyden Kiese aktivt. En av de aller mest sentrale partnerne i dette selskapet er nå blitt ansatt som markedsdirektør i Statkraft.