Oscar D. Hillgaar (Uav): "Hva kan helseministeren gjøre for å sikre effektivt samarbeid og koordinering av helse-tilbudene på sentralsykehus-nivå i fylkene rundt Oslo-fjorden?"
Begrunnelse
Det er gjort offentlig kjent at departementet vurderer felles drift av flere sykehus i Oslo og Akershus. Det virker som om departementet på denne måte har grepet fatt i det viktigste problem knyttet til landets kunstige "helsegrenser" og gjestepasientordningene som har medført så mye underlig ressursforvaltning og til unødvendige lidelser for ventende pasientgrupper.
Problemstillingene er såpass velkjente og veldokumenterte at det ikke synes nødvendig å begrense felles-drift løsningene til bare Oslo/Akershus.
Det er velkjent at helsepolitikere på fylkeskommune-nivå strever med å finne finansiering for sitt total-tilbud i mange landsdeler. Og resultatet er ofte feks. at mindre, effektive lokalsykehus med kost-effektiv nisjeproduksjon og tilbud om øyeblikkelig hjelp ofres til fordel for storutbygginger av sentralsykehus.
Sentralsykehusutbygginger som skjer uten sideblikk til tilsvarende investeringer og tilbud over nærliggende fylkesgrenser.
Den nære og psykologisk viktige trygghet som et begrenset lokalsykehus gir i øyeblikkelig-hjelp sammenheng blir stadig oftere ofret fordi fylkets ansvarlige ikke har noen grunner til å se på det totale, regionale helsetilbud i sammenheng. "Alle" skal på denne måten skaffe seg siste skrik i utstyr og kompetanse i spesialtilbud som der i neste omgang neppe finnes tilstrekkelige driftsmidler til. En rekke sykdommer eller helseproblemer er av en slik art at det er om å gjøre å få hurtig behandling og av mindre interesse hvor behandlingen finner sted.
Bare på strekningen Skien - Drammen er der tre sentralsykehus i rundt en times innbyrdes avstand. For en grå stær pasient er det neppe særlig interessant hvorvidt hjelpen er å finne i Drammen, Tønsberg eller Skien. Problemet er ventetid. Det må være slik at en rekke lidelser utenom øyeblikkelig hjelp preges av samme hovedspørsmål og at tiltakene i et større område burde vært samordnet. Det virker ikke som om en slik ressurssamordning finner sted idag. Tvertimot så synes det som om de enkelte fylkeskommuner føler seg presset til stadig nye utbygginger uten hensyn til overordnede, nasjonale behov. Jeg er særlig bekymret for at lokale, kosteffektive tilbud går med i dragsuget når fylkene på denne måte drar på desperat jakt etter investeringsmidler til den ukoordinerte utbygging ved sentralsykehusene.