Kristin Halvorsen (SV): Det norske selskapet Saga Petroleum ASA øker nå sitt engasjement i Libya. Norges Bank har reagert på at de avtaler som Saga Petroleum har inngått i Libya ikke er blitt forelagt Norges Bank før avtalene ble inngått. Mener statsministeren at Sagas engasjement i landet er forenlige med den internasjonale sanksjonspolitikken mot Libya, og mener statsministeren at Saga Petroleum burde forelagt de nye avtalene for Norges Bank og på hvilken måte vil Regjeringen følge opp FNs sanksjoner mot Libya ?
Begrunnelse
Det norske oljeselskapet Saga Petroleum ASA har ifølge Aftenposten utvidet sitt engasjement i Libya uten tillatelse fra Norges Bank. Dette er i følge Norges Bank i strid med reglene for sanksjoner mot landet. Norges Bank har ansvaret for å overvåke at norske selskaper overholder sanksjonene mot Libya. I et hemmeligstemplet brev til UD skriver Norges Bank blant annet:
- På bakgrunn av teksten i sanksjonsforskriften (...) legger Norges Bank til grunn at de avtaler som Saga Petroleum ASA har inngått om videreutvikling av sin virksomhet i Libya, skulle vært forelagt Norges Bank før avtale ble inngått.
Saga på sin side viser til at de har informert Utenriksdepartementet og ettersom UD ikke har hatt noen innvendinger, mener Saga at deres engasjement har blitt godkjent av norske myndigheter.
Så sent som april 1996 frarådet Kjell Magne Bondevik norske selskaper å handle med Muammar al-Gadafi. Samtidig sa også daværende stortingsrepresentant, nåværende olje- og energiminister, Marit Arnstad, at hun var forskrekket over Sagas Libya-handel. Det vil i denne sammenheng være interessant å få statsministerens syn på norske sanksjoner overfor Libya, samt en vurdering av hvorvidt Saga Petroleum har opptrådt korrekt i denne saken.