Bjørnar Moxnes (R): Hva er regjeringens holdning til tyrkisk-støttede SNAs angrep på kurdere i Syria, og hvordan vil regjeringen hindre at norske våpen havner i hendene på tyrkisk-støttede grupper i Syria?
Begrunnelse
Syrian National Army (SNA) er en væpnet gruppe som opptrer som Tyrkias forlengede arm i Syria, som en del av Tyrkias krigføring mot kurdiske selvstyremyndigheter.
I helgen inntok SNA byen Tal Rifaat og omkringliggende landsbyer, hvor ca. 200.000 kurdiske flyktninger har søkt tilflukt etter at SNA og den tyrkiske hæren inntok den nærliggende byen Afrin i 2018.
Internt fordrevne, sivile kurdere fra Afrin og Aleppo er nå isolerte og står overfor en humanitær katastrofe, mens SNA utnytter islamistiske Hayat Tahrir al-Shams (HTS) frammarsj mot Assad-regimet til å angripe kurdiske områder.
Spørsmålsstiller ønsker å vite hvordan regjeringen stiller seg til SNAs angrep på kurdiske områder og hva regjeringen vil foreta seg for å unngå at sivilbefolkningen der blir utsatt for krigsforbrytelser, slik FNs undersøkelseskommisjon i 2020 dokumenterte at SNA utførte i stor skala.
Regjeringen varslet 11. september i år at den igjen ville åpne for eksport av forsvarsmateriell til Tyrkia, etter at forrige regjering stoppet dette i 2019 på grunn av Tyrkias angrep på Syria. Som NATO-medlem tilhører Tyrkia landgruppe 1, som Norge per i dag ikke krever sluttbrukererklæring med reeksportklausul fra før våpeneksport kan finne sted.
Oberst Haitham Afisi i SNA har tidligere innrømmet at Tyrkia støtter organisasjonen med trening, lønninger og våpen. Britiske Conflict Armament Research (CAR) fant i en rapport i fjor en rekke tilfeller hvor våpen beslaglagt fra islamistiske IS hadde sin opprinnelse fra SNA.
Spørsmålsstiller vil vite hva regjeringen vil gjøre for å hindre at norskproduserte våpen og ammunisjon ikke havner hos SNA, nå som regjeringen åpner for eksport til Tyrkia uten sluttbrukererklæring.