Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:555 (2024-2025)
Innlevert: 02.12.2024
Sendt: 03.12.2024
Til behandling

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva vil regjeringen gjøre for å få slutt på rovdrift på personell i Forsvaret og sikre gode arbeidsforhold som gjør det mulig å beholde og tiltrekke nok personell til å gjennomføre oppbemanning i tråd med forsvarsforliket?

Begrunnelse

2. desember avdekket Forsvarets Forum omfattende bruk av den omstridte arbeidstidskoden OA18 i Hæren, som Fagforeningenes hovedtillitsvalgte, hovedverneombudet i Hæren og ansatte mener bryter med arbeidstidsreglene. OA18 innebærer at de ansatte arbeider fra 07.30 på morgenen til kl. 18.00 på kvelden, der hver time arbeidet betales med en time avspasering, samt et økonomisk tillegg etter kl.17 på 25 kroner.
Hovedtillitsvalgt i Hæren Jan Helge Andersen fra Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) sier bruken av OA18 har blitt utbredt. Også hovedtillitsvalgt i Hæren fra Befalets fellesorganisasjon, (BFO) Rune Isvik mener bruken av OA18 øker den totale belastningen som bidrar til at folk slutter i Forsvaret. Både BFO og NOF mener OA18-vaktene strider mot tariffavtalen. Ansatte i Hæren beskriver bruken OA18 som vanskelig eller umulig å kombinere med familieliv.
Striden om bruken av omfordelt arbeidstid er bare en av flere store uenigheter om arbeidsforhold i Forsvaret som har pågått i lang tid. I tillegg kommer pensjonsstriden i Forsvaret og en rekke andre forhold knyttet til nedprioritering av personell og at for få ansatte over tid må løse for mange oppgaver i flere av forsvarsgrenene.
I arbeidet med forsvarsforliket, som Rødt er del av, løftet Rødt behovet for å satse på personell som er Forsvarets viktigste ressurs. For at økte investeringer i materiell skal gi økt forsvarsevne, er det helt nødvendig med en betydelig oppbemanning, og da må regjeringen sørge for at Forsvaret tilbyr arbeidsforhold som gjør at dagens forsvarspersonell blir værende i Forsvaret og at flere nye søker seg til Forsvaret. Undersøkelser fra Forsvaret, referert av Forsvarets Forum, viser imidlertid at utviklingen går i feil retning. Personell opplever en stadig økende arbeidsbelastning, mer utbrenthet og flere ønsker å slutte i Forsvaret.
Spørsmålsstiller er bekymret for at manglende prioritering av personell i Forsvaret fortsetter å stå i veien for å bevare og rekruttere personell i Forsvaret og dermed øker risikoen for at forsvarsforlikets mål om økt forsvarsevne ikke nås til tross for store investeringer.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig