Rasmus Hansson (MDG): Norsk næringsliv trenger forutsigbarhet ved at Norge forplikter seg til et langsiktig klimasamarbeid med EU. I høringsnotatet til nytt klimamål for 2035 skriver regjeringen derimot at den er “åpen for et fortsatt klimasamarbeid med EU, men det er avhengig av innretningen på fremtidig EU-regelverk". Dette skaper usikkerhet både for norsk næringsliv, for måloppnåelse av Norges klimamål og hva det nye klimamålet bør være.
Kan statsråden forsikre Stortinget og norsk næringsliv om at klimasamarbeidet med EU skal videreføres?
Begrunnelse
Hurdalsplattformen sier blant annet at: “Det er et mål å legge til rette for at fremtidsrettet industri etablerer seg i Norge”. For at dette skal skje trenger norsk næringsliv forutsigbarhet samtidig som de opprettholder konkurransekraft i det grønne skiftet. Det kan et videre klimasamarbeid med EU gi dem. Eldring-utvalget anbefaler i sin “NOU 2024:7, Norge og EØS: Utvikling og erfaringer” at:
“Det er avgjørende for norske virksomheters konkurransekraft at de får rammevilkår som er på linje med aktører i EU, og at myndighetene styrker den næringspolitiske verktøykassen i takt med andre land.”
I Hurdalsplattformen sier regjeringen at de vil:
- Sikre at Norge engasjerer seg aktivt og tidlig i politiske prosesser i EU som er viktige for norske interesser og utviklingen av norsk næringsliv.
- Videreføre Norges klimasamarbeid med EU og videreutvikle samarbeidet til å inkludere et strategisk industripartnerskap som styrker norske muligheter til å skape arbeidsplasser i hele Norge.
- Videreføre Norges deltakelse i det europeiske kvotemarkedet, som et av flere virkemiddel for å oppnå vårt overordnede mål for utslippskutt i Norge.
- Ta aktivt del i og påvirke Europas klimaarbeid og bidra til at norsk næringsliv kan posisjonere seg best mulig for å utnytte mulighetene det gir.
Likevel skaper regjeringen tvil i sitt høringsnotat om klimamål for 2035, der de skriver: “Regjeringen er også åpen for et fortsatt klimasamarbeid med EU, men det er avhengig av innretningen på fremtidig EU-regelverk.". Dette skaper usikkerheter om videre klimasamarbeid med EU, for forutsigbarhet og rammevilkår for norsk næringsliv og Norges klimamål.