Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:389 (2024-2025)
Innlevert: 14.11.2024
Sendt: 14.11.2024
Til behandling

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hvordan prioriterer statsråden politiets arbeid mot æresmotivert kriminalitet, og hvilken vekt legges på Kripos, som nasjonalt bistandsorgan, i dette arbeidet?

Begrunnelse

Sosial kontroll og æresvold, æresdrap og æreskriminalitet har vært et problem i mange år. Det er spesielt utbredt i enkelte miljøer. Noen av disse miljøene har utspring i klankultur fra utlandet, religiøse samfunn med lite tilknytning til det øvrige samfunn eller som kommer fra andre land, eller minoritetsnasjonaliteter.
Æresrelatert vold er vold utløst av familiens eller gruppens behov for å ivareta eller gjenopprette ære og anseelse. Dette forekommer i familier og grupper hvor individet forventes å innordne seg kollektivt, og hvor patriarkalske æresnormer står sterkt. Jenter og kvinner er særlig utsatt fordi familiens eller gruppens ære er knyttet til kontroll av kvinners seksualitet, og fordi uønsket atferd kan påføre hele familien eller gruppen det de opplever som skam.
Æreskriminalitet har også sterke bindinger til mye av den organiserte kriminaliteten i samfunnet, spesielt nyere kriminelle miljøer. Det er en utvikling som man ser i land som Sverige, men som i stadig sterkere grad gjør seg gjeldende også i Norge.
Det er behov for et nasjonalt kontaktpunkt for kompetanse om æreskriminalitet. Med et slikt kontaktpunkt vil alle deler av politiet som har behov for økt kunnskap om æreskriminalitet lettere få dette.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig