Tage Pettersen (H): Mener statsråden det er forsvarlig å legge ned en etterspurt utdanning med et unikt fagmiljø med internasjonal betydning og et særskilt nasjonalt ansvar, der 35 års oppbygning og drift fjernes på under to måneder, uten at mulige alternativer for fortsatt drift er tilstrekkelig utredet og uten at faktagrunnlaget er avklart?
Begrunnelse
Høgskolen i Østfold må spare 56 mill kr. Et av sparetiltakene som foreslås for høgskolestyret er å legge ned Akademi for scenekunst, som blant annet tilbyr Norges eneste utdanning (BA og MA) innen scenografi, i tillegg til BA i skuespill og MA i performance, samt en nyetablert fellesgrad Ph.D. i kunstnerisk utviklingsarbeid. Dette skjer etter en forhastet prosess, der beslutningen om nedleggelse skal styrebehandles kun 56 dager etter at saken ble fremlagt for styret første gang.
I september orienterte rektor om at det i et rent økonomisk perspektiv ikke fremsto som forsvarlig å videreføre driften av Akademiet, men at det må utredes videre hvorvidt driften skal legges ned, videreføres i en annen form eller av en annen aktør i sektoren. Når rektor i november anbefaler høgskolestyret at Akademiet nedlegges, skjer det uten en reell utredning av muligheten for å overføre utdanningen til en annen aktør, og i en situasjon der de involverte ikke er enige om faktagrunnlaget; især hvordan den nye finansieringsmodellen påvirker høgskolens økonomi.
Statsråden har tidligere understreket at hensikten med regjeringens nye finansieringssystem for universitet og høgskoler har vært å forenkle systemet og å gi lærestedene mer tillit og handlingsrom. Institusjonene skal dimensjonere studietilbud i tråd med arbeidslivets behov, etterspørsel fra søkerne og nasjonale forpliktelser. Akademi for scenekunst har høye søkertall, fulle studiekull, høy andel av studenter som fullfører på normert tid og Norges eneste scenografiutdanning. Innholdet i, og omfanget av, støttebrev fra hele verden understreker at Akademiet ikke bare spiller en viktig rolle regionalt og nasjonalt, men også internasjonalt. En mulig nedleggelse har vekket stor internasjonal oppmerksomhet som understreker behovet for en grundigere utredning.