Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:342 (2024-2025)
Innlevert: 08.11.2024
Sendt: 08.11.2024
Besvart: 15.11.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Mener statsråden det er forsvarlig og pasientvennlig at pasientene i Finnmark skal utsettes for utfordrende og slitsomme reiser som en konsekvens av at foretaket har lagt ned dagkirurgitilbudet i Alta og sender pasienter til Kirkenes, uten hensyn til distanse, geografi, værforhold og manglende flytilbud og hotellkapasitet, og er statsråden enig i at det er behov for å evaluere konsekvensene av nedleggelsen av dagkirurgien ved Klinikk Alta?

Begrunnelse

Det vises til NRK Troms og Finnmarks sak publisert 6. november 24 om at Finnmarksykehuset HF har en plan om såkalt hurtigforløp for pasienter i Vest-Finnmark som står på venteliste for ortopediske inngrep. Disse skal få tilbud om operasjon ved Kirkenes sykehus som et ekstraordinært tiltak for å få ned ventetidene.
Etter at foretaket la ned det dagkirurgiske tilbudet ved Klinikk Alta i februar i år har ventetidene økt betraktelig i Hammerfest.
Mange pasienter i Finnmark velger å reise til private helsetjenester i Tromsø i stedet for å vente lenge på operasjon.
Foretakets plan om å tilby operasjon helt øst i fylket gir pasientene et tilbud som innebærer lange flyreiser med mange mellomlandinger og ekstra hotellovernattinger.
Etter at det dagkirurgiske tilbudet ved Klinikk Alta ble lagt ned, er det mangel på operasjonskapasitet vest i fylket, og i stedet for å legge til rette for pasientene, er det pasientene som må ta belastningene gjennom økt reisevirksomhet og alt dette medfører med konkurranse om flyreiser, hotellrom, reiseregninger og andre belastinger som mange pasienter ikke har kapasitet til. Disse pasientene må ut på enda mer reise i Finnmark med det flytilbudet og det været som vi så kjent har.
Pasientreiser Finnmark opplyser om at hotellkapasiteten i Kirkenes i perioder er liten. Pasientreiser oppfordrer pasientene til å være tidlig ute for å få hotellrom og for å få bestilt flyreiser. Pasienter må altså gjøre en enda større innsats, og belastningen på pasienten økes. De settes til å trasse vær og vind, og legge ut på lange reiser, nyopererte og i alle slags helsetilstander. Mange melder om at de ikke opplever trygghet.
Dersom folk skal bo i Finnmark, må de ha trygghet for at de har tilgang på grunnleggende velferdstjenester, herunder spesialisthelsetjenester.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Som ett av flere tiltak innenfor Ventetidsløftet, har Finnmarkssykehuset HF gitt pasienter som kommer fra opptaksområdet til Hammerfest sykehus – tilbud om operasjon i Kirkenes.

Helse Nord RHF opplyser at det har vært vakanser blant ortopedene ved sykehuset i Hammerfest. Det er derfor mangel på helsepersonell, og ikke operasjonsstuekapasitet, som er årsaken til at sykehuset har opparbeidet noe ventetid for ortopediske pasienter. Det tidligere dagkirurgiske tilbudet i Alta ble utført ved at blant annet ortopeder ambulerte fra Hammerfest sykehus. Helse Nord RHF opplyser at å bemanne operasjonsstue i Alta med de begrensede ressursene som vakansene ved Hammerfest sykehus gir, ville ført til ytterligere økning i ventelistene – fordi ambulering gir avspasering, som igjen reduserer tilgjengelig kirurgisk kapasitet.

Spesialisthelsetjenesten i Finnmarkssykehuset HF har i dag utfordringer med bemanning, rekruttering, ventetider og fristbrudd. Mitt klare mål er at ventetiden i norske sykehus skal markant ned. Innbyggere med behov for spesialisthelsetjenester skal få dette raskt i vår offentlige, felles helsetjeneste.