Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:339 (2024-2025)
Innlevert: 07.11.2024
Sendt: 08.11.2024
Besvart: 14.11.2024 av næringsminister Cecilie Myrseth

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Høyre har tidligere spurt statsråden hvorvidt hun vil be ESA om en prinsipiell avklaring knyttet til bruk av FoU-støtte for å sikre immaterielle rettigheter til prosjektresultater. I sitt svar ble det opplyst at statsråden ville be virkemiddelaktørene om informasjon om hvordan dette praktiseres innenfor de ulike ordningene og ville ta opp saken med ESA.
Hvordan er status for dette arbeidet?

Begrunnelse

Norske gründeres forskning og innovasjon legger grunnlag for fremtidig verdiskaping i Norge. Disse må vi heie på, og sørge for at de har forutsigbarhet og tydelige rammevilkår. Usikkerhet knyttet til muligheten for bruk av forskningsstøtte til sikring av immaterielle rettigheter er noe flere nå opplever som en utfordring. En prinsipiell avklaring i ESA er nødvendig for å gi både virkemiddelaktørene og gründerne klarhet i dette.
I tråd med Det alminnelige gruppeunntaket til ESA (GBER) kan støtte til FoU prosjekter blant annet brukes til kjøp og lisensiering av eksterne eksisterende patenter som er nødvendig i forsknings- og utviklingsprosjekter. Driftskostnader kan også dekkes, og i hht. Norsk Regnskapsstandard og norsk standard for kostnadsføring for patentkostnader er det en driftskostnad.
ESA har ikke tatt prinsipiell stilling til hvorvidt sikring av egne rettigheter er å anse som del av unntaket. Dette fører til ulike tolkninger i Norge i anvendelsen av GBER art. 25 knyttet til hvorvidt registrering av immaterielle rettigheter kan dekkes av støtten. Spørsmålsstiller er kjent med aktører i Norge som har blitt avkrevd tilbakebetaling av utgifter de har pådratt seg til dette eller fått støtte tilbakeholdt av virkemiddelapparatet.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Jeg viser til mitt svar av 24. september 2024 på spørsmål nr. 2829 fra stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H), som omhandler det samme temaet, og hvor jeg viste til at jeg ville følge opp saken. Jeg er opptatt av å legge til rette for at støtte til forskning bidrar til økt verdiskaping i Norge, og at vi må sørge for at næringslivet har forutsigbarhet og tydelige rammevilkår.

I Meld. St. 6 «Gründere og oppstartsbedrifter», lagt fram 1. november 2024, viser jeg til at beskyttelse av immaterielle rettigheter til egne verdier bidrar til å sikre en innovatørs mulighet til avkastning fra sine investeringer. Spørsmålet om FoU-støtte for å sikre immaterielle rettigheter til prosjektresultater kan gis innenfor statsstøttereglene, er relevant i den forbindelse.

Virkemiddelaktørene Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva mottar oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet, og forvalter virkemidler som innebærer et element av statsstøtte, blant annet støtte til forskning og utvikling. Departementet har innhentet informasjon fra disse aktørene om hvordan kostnader til å sikre immaterielle rettigheter til egne FOU-resultater praktiseres innenfor de ulike ordningene.

De tre virkemiddelaktørene viser til at det alminnelige gruppeunntaket (GBER) artikkel 25 åpner for å dekke kostnader til patenter kjøpt utenfra for å benyttes i prosjektet, mens kostnader til egen patentering ikke er omtalt blant kostnadene som dekkes. For små og mellomstore bedrifter åpner GBER artikkel 28 for å støtte egen patentering.

For å sikre at praksis er i tråd med regelverket vil departementet foreta en ytterligere vurdering og innlede en dialog med ESA for å oppnå en prinsipiell avklaring av spørsmålet.