Kari Sofie Bjørnsen (H): Vil klima- og miljøministeren i forbindelse med mulighetsstudien «Nitrogenrensing for en region» ta en koordinerende rolle overfor kommunene som planlegger å investere i egne nitrogenrenseanlegg, slik at det kan sikres at eventuelle tidsfrister ikke blir til hinder for vurderinger om et nytt og større regionalt renseanlegg vil være en bedre løsning totalt sett, og herunder se nærmere på det næringsutviklingspotensialet som ligger i at det etableres større anlegg for gjenvinning av ressursene?
Begrunnelse
Livet i Oslofjorden er alvorlig truet, og et avgjørende tiltak er fjerning av nitrogen fra avløpsvann i hele nedbørsfeltet til fjorden. Det er svært kostbart å bygge nitrogenrenseanlegg, og de er kompliserte å drifte. Ved store nok volum er det mulig å skape verdier av ressursene i avløpsvannet, slik at gebyrveksten kan bremses.
Det er fint at flere kommuner enn de som allerede har gjort store investeringer nå er i gang med å utrede hvordan de skal møte kravet om nitrogenrensing. Når hver enkelt kommune skal fatte beslutninger som får betydning for fjorden, klima, natur og innbyggernes økonomi i uoverskuelig fremtid, er det et behov for koordinering for å sikre at de beste, helhetlige løsningene velges.
Renseanlegget Veas jobber nå med mulighetsstudien «Nitrogenrensing for en region» støttet av Miljødirektoratet. Studien ferdigstilles 1. desember 2024. Det kan være fornuftig at aktuelle kommuner får anledning til å vurdere Veas-alternativet opp mot andre, pågående utredninger, slik at man ikke ender opp med at alle kommuner velger hver sin egen løsning uten en helhetlig koordinering. I så fall må kommunene være trygge på at de får den nødvendige tiden til rådighet og det er behov for at klima- og miljøministeren koordinerer mellom kommunene.