Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:325 (2024-2025)
Innlevert: 06.11.2024
Sendt: 07.11.2024
Besvart: 15.11.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Hvordan kan myndighetene sikre at personer med psykisk utviklingshemming får den beskyttelsen og tilsynet de har krav på, slik at de ikke blir utsatt for ulovlig tvang eller dårlig omsorg, som avdekket i Arendal kommune, og har statsråden vurdert om det bør stilles de samme kravene til tilsyn fra Statsforvalteren som for barnevernsbarn, for å beskytte disse sårbare individene mot ytterligere overgrep og svikt?

Begrunnelse

I en nylig sak omtalt i Agderposten har det kommet frem at en psykisk utviklingshemmet ung gutt i fire år ble utsatt for ulovlig tvang i en kommunal omsorgsbolig i Arendal. Fylkeslegen har karakterisert boforholdene som uholdbare, og Statsforvalteren har avdekket flere lovbrudd. Foreldrene og advokaten har uttrykt at de opplever at både de og barnet ikke har blitt hørt, og Barneombudet har advart om alvorlig svikt i omsorgen. Denne saken illustrerer et system som svikter, der personer med psykisk utviklingshemming kan bli utsatt for både maktmisbruk og vanrøkt, uten at nødvendige tiltak blir satt inn. Sivilombudet og Helsedirektoratet påpeker at psykisk utviklingshemmede er særlig sårbare for overgrep. Barneombudet har sammenlignet psykisk utviklingshemmede i det offentliges omsorg, med barn under omsorg i barnevernet. For disse barna pålegges Statsforvalteren tilsyn minimum 2-4 ganger per år. Loven pålegger ingen krav til hyppighet for tilsyn med utviklingshemmede som har vedtak om tvang og makt.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: All tvangsbruk i Norge skal være i samsvar med loven og med gode tilsyns- og klageordninger. Tvang kan bare brukes for å hindre eller begrense vesentlig skade. Dette er avgjørende for rettssikkerheten til utviklingshemmede som er underlagt tvang etter kapittel 9 i helse- og omsorgstjenesteloven.
Jeg blir oppriktig fortvilet når jeg hører om utviklingshemmede som utsettes for ulovlig tvang. Jeg vil derfor gjøre det jeg kan for å sikre at utviklingshemmede får den beskyttelsen de har krav på. Jeg har forsikret meg om at Statens helsetilsyn følger opp det som er avdekket om ulik praksis hos Statsforvalterne. Helsetilsynet gjør et grundig arbeid med oppfølging av rettssikkerheten til utviklingshemmede, med gjennomgang av vedtak og andre tiltak som skal sikre en lik praksis hos Statsforvalterne – i samsvar med loven. Hvis denne gjennomgangen viser at det er behov for å tydeliggjøre reglene, vil jeg umiddelbart følge opp dette overfor Helsedirektoratet.
Det er strenge vilkår for når det kan brukes tvang og makt mot mennesker med utviklingshemning. Vedtak kan treffes for inntil ett år om gangen og kan ikke iverksettes før godkjennelse av Statsforvalteren. Virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester har også plikt til å opprette internkontrollsystem og sørge for at tjenesten planlegges og utføres i samsvar med lovpålagte krav.
For å sikre god ivaretakelse av rettsikkerheten til utviklingshemmede, vil jeg gjennom samarbeid med Statens helsetilsyn og Helsedirektoratet arbeide målrettet for å sikre at utviklingshemmede får et godt tilbud som er trygt og i samsvar med loven. I tillegg vil jeg ha dialog med brukerorganisasjoner for å sikre at deres erfaringer og synspunkter blir tatt med i dette viktige arbeidet.