Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til næringsministeren

Dokument nr. 15:303 (2024-2025)
Innlevert: 05.11.2024
Sendt: 05.11.2024
Besvart: 12.11.2024 av næringsminister Cecilie Myrseth

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Når vil Eksportfinansiering Norge (Eksfin) innføre nye retningslinjer som forbyr finansiering av fossil energi i tråd med forpliktelsene fra Clean Energy Transition Partnership, og kan Eksfin utelukke finansiering av den andre fasen av gassfeltet Sakarya i Tyrkia?

Begrunnelse

Norge annonserte sitt medlemskap av the Clean Energy Transition Partnership (CETP) under COP28. Dette globale initiativet forplikter Norge til å ende all internasjonale offentlig finansiering av olje, gass og kull, og heller flytte denne støtten til fornybar energi. Tidsfristen for å gjøre om forpliktelsene til bindende politikk er senest ved inngangen til desember 2024.
CETP dekker blant annet Eksfin, som per nå ikke har annonsert nye retningslinjer som er i tråd med initiativet. Eksfin har historisk sett hatt en veldig høy eksponering til olje- og gassektoren. Ett av fossilprosjektene de har finansiert er den første fasen av tyrkiske Sakarya-gassfeltet i 2023, til tross for at Eksfin selv vurderte det som et prosjekt som kan ha signifikant negative sosiale eller miljømessige konsekvenser. Sakarya leter nå etter finansiering til den andre fasen av prosjektet, som vil mangedoble gassproduksjonen. Hvis Eksfin finansierer den andre fasen vil det undergrave troverdigheten til annonseringen av CETP-medlemskapet.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Norge sluttet til seg «Statement on International Public Support for the Clean Energy Transition» (COP26-erklæringen) under COP28 i Dubai i desember 2023, og ble med det en del av «Clean Energy Transition Partnership» (CETP). Det er Klima- og miljødepartementet som har det overordnede ansvaret for norsk tilslutning til CETP.
COP26-erklæringen omtaler offentlig eksportfinansiering eksplisitt, og regjeringen har besluttet at Eksfin fremover bare kan finansiere olje- og gassprosjekter som i tråd med Parisavtalen og 1,5 gradersmålet. Vi jobber nå med å utarbeide mer detaljerte retningslinjer for Eksfins finansieringsvirksomhet.
Eksfin har fått delegert myndighet til å fatte finansieringsbeslutninger i enkeltsaker innenfor sitt mandat. Eksfin har ikke finansiert noen store olje- og gassprosjekt etter finansieringen av norske leveranser til utbyggingen av det tyrkiske gassfeltet Sakarya i 2023. Når det gjelder Sakarya fase II, så har vi fått beskjed om at Eksfin har besluttet at de ikke kommer til å delta i finansieringen og at beslutningen er meddelt til Sakarya-prosjektet.