Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:268 (2024-2025)
Innlevert: 31.10.2024
Sendt: 31.10.2024
Besvart: 05.11.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hva vil helseministeren gjøre noe forhindre at helseplattformen går utover behandlingstilbudet innenfor psykisk helsevern i Helse Midt-Norge og hva vil helseministeren gjøre for å forhindre nedleggelse av døgnavdelingen ved Nidelv distriktspsykiatriske senter (DPS)?

Begrunnelse

Innføring av helseplattformen har gitt St. Olavs store ekstrakostnader og bidratt til millionunderskudd. Psykisk helsevern har som følge av dette fått et innsparingskrav på 41,5 millioner. Dette innebærer at døgnavdelingen ved Nidelv distriktspsykiatriske senter (DPS) står i fare for å bli nedlagt, og dermed også regional enhet for traumebehandling (REFT).  Ansatte er svært bekymret for konsekvensene en slik nedleggelse vil få, særlig for sårbare pasienter. Med en slik nedleggelse risikerer man at mennesker som allerede har vært inn og ut av psykisk helsevern ikke får tilfredsstillende behandling og vil få livslangt strev. 

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Psykisk helse og rusbehandling er høyt prioriterte områder for regjeringen, og jeg gir mine føringer til sykehusene gjennom oppdragsdokument og foretaksprotokoll til de regionale helseforetakene.

Sykehusene har ansvar for å innrette tilbudet i tråd med regjeringens målsetninger om å styrke psykisk helse, også når tjenestene omstilles og videreutvikles.
Helse Midt-Norge RHF har gitt innspill til tidligere spørsmål (195 og 2878) om den økonomiske situasjonen i Helse Midt-Norge RHF.

Helse Midt-Norge RHF har opplyst i innspill til disse svarene at de gjør vurdering av om omstillinger som drøftes i regionen er i tråd med målsettingene i Opptrappingsplanen for psykisk helse og styringskrav som er gitt gjennom oppdragsdokument og foretaksmøte-protokoll. Det regionale helseforetaket sier at de deretter vil vurdere det samlede tilbudet i regionen, og stille som vilkår at en evt. omstilling ikke skal svekke det samlede tjeneste-tilbudet eller forsvarlighet i tjenestene. Føringer i Meld. St. 23 (2022–2023) Opptrappingsplan for psykisk helse (2023–2033) er ifølge Helse Midt-Norge RHF også gjort gjeldende for helseforetakene, og vil ligge til grunn i utforming av styringskrav og rammer for 2025.