Skriftlig spørsmål fra Grete Wold (SV) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:265 (2024-2025)
Innlevert: 30.10.2024
Sendt: 31.10.2024
Besvart: 05.11.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): Kan statsråden klargjøre hva endringene som fremgår av meldingen vil ha å si for de fylkeskommunale mobbeombudene?

Begrunnelse

Etter fremleggelsen og i forbindelse med høringen av meld. St. 34 (2023-2025) om en mer praktisk skole, har representanten og komiteen mottatt tilbakemeldinger om at det er uklart i meldingen om hvilke endringer regjeringen planlegger å gjøre i ordningen med de fylkesvise mobbeombudene. Det trekkes blant annet frem i meldingen at veien om mobbeombudene kan forsinke at statsforvalteren involveres i en skolemiljøsak, men under høringen kommer de frem at denne beskrivelsen står i sterk kontrast til ombudenes opplevelse av sin dialog med statsforvalterne rundt om i landet, samtidig kjenner heller ikke flere statsforvaltere seg ikke igjen i beskrivelsen.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Jeg er opptatt av at alle barn, unge og foreldre skal bli oppleve å bli sett, hørt og godt ivaretatt når de opplever at barnehage- og skolemiljøet ikke er trygt og godt. Mange har opplevd å få god hjelp og støtte av mobbeombudene i svært krevende situasjoner. Samtidig er utfordringene ved mobbeombudsordningen av en slik karakter at det er nødvendig å gjøre endringer.
Utdanningsdirektoratet (Udir) oversendte tidligere i år sin juridiske og forvaltningsmessige gjennomgang av mobbeombudsordningen. I arbeidet med å skaffe et oppdatert kunnskapsgrunnlag ga Udir Rambøll i oppdrag å kartlegge hvilke oppgaver de fylkesvise mobbeombudene i mobbeombudsordningen utfører. Kartleggingen bygger blant annet på intervjuer med alle mobbeombudene. I gjennomgangen framgår det, som representanten også viser til i sitt spørsmål, at flere mobbeombud opplever et godt samarbeid med statsforvalteren. Gjennomgangen viser imidlertid at det er ulik praksis knyttet til hvordan de ulike mobbeombudene samarbeider med statsforvalteren.
Udir sin utredning peker i tillegg på flere utfordringer. En av disse utfordringene handler om at det kan oppleves uklart for barn, unge og foreldre hvem som har ansvar for å følge opp skolemiljøsaker etter opplæringsloven. Udir sin utredning viser til at det finnes saker der veien om mobbeombudene kan ha forsinket at statsforvalteren har blitt koblet på i samsvar med opplæringslovens bestemmelser. En annen utfordring er at mobbeombudene ikke har mulighet til å gi likeverdige tjenester til alle, fordi ombudsfunksjonen består av små og sårbare miljøer. Dagens innretning på mobbeombudsordningen kan også medføre at elevenes rettssikkerhet utfordres. Mobbesaker omfatter gjerne flere elever, og mobbeombudene har i utgangspunktet bare tilgang til opplysninger om eleven som har tatt kontakt med dem. Dette kan medføre en skjevhet i saksfremstillingen. Det er også uklart om mobbeombudene, med sin plassering i fylkeskommunene, har tilstrekkelig behandlingsgrunnlag etter personvernregelverket i saker som gjelder barn i barnehage og elever i grunnskolen, og som er kommunens ansvar.
Det er disse utfordringene regjeringen også har beskrevet i Meld. St. 34 (2023-2024) En mer praktisk skole og i svarbrev av 18. april i år i forbindelse med Representantforslag 133 S (2023-2024).
I Meld. St. (2023-2024) framgår det at regjeringen vil vurdere om det er nødvendig å gjøre endringer i mobbeombudsordningen, for at det samlede virkemiddelapparatet i større grad skal møte barn og foreldres behov for støtte og veiledning i vanskelige mobbesaker, og samtidig ivaretar barnas rettssikkerhet.
Det er foreløpig for tidlig å si om dette vil medføre endringer for mobbeombudsordningen. Som omtalt i meldingen må nasjonale myndigheter tilby og fremme gode, likeverdige og hensiktsmessige ordninger slik at barn, unge og foreldre opplever å få hjelpen de har behov for. Regjeringen vil vurdere hvordan vi skal få til dette i arbeidet med en ny og helhetlig strategi for barnehage- og skolemiljø.
Jeg viser samtidig til at i forslag til budsjett for 2025 inngår videreføring av tilskudd til fylkeskommunale mobbeombud på samme nivå som tidligere.