Skriftlig spørsmål fra Kari-Anne Jønnes (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:244 (2024-2025)
Innlevert: 28.10.2024
Sendt: 29.10.2024
Besvart: 08.11.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Kari-Anne Jønnes (H)

Spørsmål

Kari-Anne Jønnes (H): Hva vil statsråden gjøre for å forhindre at Tyrili og andre fagmiljøer blir borte?

Begrunnelse

På Støre-regjeringens vakt har vi sett en massiv nedbygging i antall døgnplasser innen behandling av rus. Sist uke rammet det Tyrilistiftelsen. Årelang erfaring og kompetanse går tapt, og pasienter står uten tilbud. Behandlingsplasser legges ned, og en bekymring er at vi kan få flere svingdørspasienter.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Pasienter som trenger rusbehandling skal få god hjelp, både i sykehusene og av private med avtale. Innen rusfeltet er det et sterkt innslag av private aktører som sikrer mangfold i tilbudene, og slik skal det fortsatt være. I september i år var ventetidene innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) på 2019-nivå, og i forbindelse med Ventetidsløftet følger vi nøye med på at ventetidene forblir lave.
Det har nylig blitt kjent at Helse Sør-Øst RHF gjenåpner den pågående anskaffelsen innen TSB etter klager på uklarheter i konkurransegrunnlaget. Pasienter, pårørende og ansatte fortjener forutsigbarhet, og jeg har forståelse for at usikkerheten som anskaffelsesprosessen medfører er belastende. Helse Sør-Øst RHF opplyser at alle som i dag har avtale vil kunne drive videre i minst 6 måneder etter nyttår. Det er en viktig avklaring.
Jeg vil understreke at pasientene skal få den hjelp og behandling de har behov for. Helse Sør-Øst RHF trenger noe tid før de avklarer rammene for den gjenåpnede konkurransen. Neste uke skal jeg ha et møte med Helse Sør Øst RHF for å bli orientert om hva som ligger til grunn for arbeidet og hvordan Helse Sør Øst RHF stiller seg til den kritikken som har kommet i forbindelse med anskaffelsen.
Jeg er opptatt av at alle som trenger rusbehandling får det. Da må vi sørge for tilstrekkelig antall døgnplasser, god tilgjengelighet og kvalitet i behandlingen – enten det er døgn, poliklinikk, ambulante tjenester eller brukerstyrte plasser. Det viktigste er at behandlingen hjelper, at ventetiden er kort og at folk får oppfølging også etter døgnbehandling.
Det har skjedd store endringer innen rusbehandling i løpet av de 12 årene som har gått siden forrige anskaffelse i Helse Sør Øst. Blant annet er tilbudene bygget ut i sykehusene, spesielt innen akutte, ambulante og polikliniske tjenester, samtidig som det har vært en betydelig økning av pasienter i LAR. Dette gjør rusbehandling mer tilgjengelig for pasientene og har over tid redusert behovet for døgnplasser.
Når det gjelder anbudsprosessen så må dimensjonering og innretting av tilbudene bygge på en faglig vurdering som må gjøres av fagmiljøene. Tilbudene i det avtalefestede samarbeidet med private må sees i sammenheng med tilbudene i de offentlige helseforetakene.
I forbindelse med gjenåpningen av konkurransen vil jeg som sagt avholde et møte med Helse Sør-Øst RHF hvor jeg også vil videreformidle det jeg har fått av bekymringer og innspill fra mine møter med rusorganisasjonene, spesielt knyttet til behandlingskapasitet. Samtidig så må man heller ikke se bort fra at en overkapasitet i private avtaler kan undergrave virksomheten til aktørene som har avtale, og gjennom det skape en uforutsigbarhet for tilbudene i helseforetakene. Av samme grunn bør vi heller ikke ha ordninger der private fritt kan drive behandling på helseforetakenes regning uten avtale, slik vi opplevde med godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg som den forrige regjeringen innførte. Disse sammenhengene har vi gjort nærmere rede for i forebyggings- og behandlingsreformen.
Mitt mål er at flere skal få hjelp fremover, og vi stiller derfor tydelige krav til helseregionene om at rusbehandlingstilbudene skal styrkes i vår felles helsetjeneste.