Sofie Marhaug (R): Kan statsråden redegjøre for om han ønsker at Rødt skal vurdere regjeringens innsats når det gjelder energieffektivisering ut ifra målet som Stortinget har vedtatt om 10 TWh redusert strømforbruk i den totale bygningsmassen i 2030 sammenlignet med 2015, eller om vi rett og slett skal sammenligne innsatsen på energieffektivisering til dagens regjering med Solberg-regjeringen?
Begrunnelse
Regjeringen har så langt satt av og brukt om lag 3,7 milliarder kroner til energieffektivisering og solenergi i boliger og yrkesbygg gjennom Enova og Husbanken. For statsbudsjettet 2025 foreslår regjeringen å øremerke 887 millioner kroner til energieffektivisering i boliger gjennom Enova og Husbanken. Dette er veldig mye bedre enn hva Solberg-regjeringen gjorde både til sammen og årlig. Men sammenligningsgrunnlaget er da en regjering som i praksis avviklet all satsing på energieffektivisering i Norge ved å fjerne energimål fra Enova-avtalen. Solberg-regjeringen gjorde heller ingenting på reguleringer for å få ned energibruken i bygg.
Støre-regjeringen la 5. oktober 2023 frem handlingsplanen for energieffektivisering i alle deler av norsk økonomi. I denne planen ble NVE gitt i oppdrag å utrede konsekvensene av et mål om 10 TWh redusert strømbruk i hele bygningsmassen innen 2030 sammenlignet med 2015. Denne utredningen ble oversendt fra NVE til Energidepartementet den 19. februar 2024. I utredningen skriver NVE at energieffektivisering i bygningsmassen bidrar positivt til kraftsystemet ved å styrke kraftbalansen og ved å redusere effektbehovet på kalde vinterdager, at energieffektivisering er en måte å styrke kraftbalansen på i Norge som ikke medfører nedbygging av natur og at et mål om 10 TWh redusert strømbruk i bygningsmassen innen 2030 er et tydelig og etterprøvbart mål. NVE skriver også i utredningen at de vurderer målet til å være ambisiøst, men mulig å nå. Samtidig påpeker NVE at for å nå målet kreves kraftigere virkemidler enn det som ligger i eksisterende og vedtatt politikk.
Den 17. juni 2024 inngikk regjeringen og SV en budsjettavtale hvor et av anmodningsvedtakene var å be regjeringen fastsette et mål om 10 TWh redusert strømforbruk i den totale bygningsmassen i 2030 sammenlignet med 2015.
Det vi i Rødt forundres over, er at energiministeren når budsjettet legges frem og i ulike energidebatter, nærmest glemmer at målet om redusert strømforbruk i bygg, og i stedet heller sammenligner denne regjeringens politikk på energieffektivisering med Solberg-regjeringens ikke-eksisterende politikk for energieffektivisering.