Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til digitaliserings- og forvaltningsministeren

Dokument nr. 15:228 (2024-2025)
Innlevert: 25.10.2024
Sendt: 28.10.2024
Til behandling

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Torgeir Micaelsen ble 27. september utnevnt som statssekretær.
Hvilke egne habilitetsvurderinger og undersøkelser foretok departementet eller regjeringsapparatet før dette av innholdet i oppdrag Micaelsen har utført for å fremme politiske eller næringsmessige interesser for kunder av Try, og hva gjør regjeringa konkret for å følge opp Stortingets vedtak om at regjeringa skal komme med et forslag til lov om opplysningsplikt for statsråder og statssekretærer om tidligere oppdragsgivere og oppdragenes innhold?

Begrunnelse

Før utnevnelsen arbeidet Micaelsen som kundedirektør, rådgiver og arbeidende styreleder for lobbyselskapene Try og underselskapet Try Dig. Derfra hadde han ifølge Try med seg en kundeliste på 157 ulike selskaper, hvorav flere er teknologiselskaper. Da NRK i etterkant av utnevnelsen spurte Statsministerens kontor om hvordan departementet eller regjeringsapparatet gikk fram for å undersøke eventuelle bindinger knyttet til Micaelsen, ble journalisten avskrevet med at «ingen arbeidsgiver kan ha full oversikt over mulige bindinger, og den enkelte må derfor selv vurdere sin habilitet i hver enkelt sak». Spørsmålsstiller mener dette svaret er langt fra tilfredsstillende, og at det er i offentlighetens interesse at departementet eller regjeringsapparatet klargjør hvilke habilitetsvurderinger og undersøkelser som ble foretatt av Micaelsens tidligere oppdragsgivere og oppdragenes innhold i forkant av utnevnelsen.

Stortinget vedtok i 2018 at regjeringen skal

«… utrede og sende på høring forslag om endring i lov om registrering av regjeringsmedlemmers verv og økonomiske interesser. Herunder opplysningsplikt for statsråder og statssekretærer til å registrere sine tidligere oppdragsgivere og oppdragenes innhold der vedkommende, de siste to år før tiltredelse, har arbeidet med å fremme politiske eller næringsmessige interesser.» [Vedtak 55, 27. november 2018]

Siden den gang har det gått nesten seks år. Spørsmålsstiller ønsker gjerne svar på hva regjeringa konkret gjør for å følge opp Stortingets vedtak.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig