Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:226 (2024-2025)
Innlevert: 25.10.2024
Sendt: 28.10.2024
Besvart: 01.11.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): I 2023 ble det det mulig for pasienter med diabetes type 2, under visse tilfeller, å få tilgang på sensorbaserte glukosemålere som kan drastisk forbedre livskvaliteten. Likevel erfarer vi at noen sykehus er mer restriktive enn det da ble lagt opp til, og i noen tilfeller inndrar glukosemålere.
Er statsråden kjent med at sykehus inndrar kontinuerlige glukosemålere fra pasienter som har fått innvilget dette, og hva begrunnelsen for dette er? Spørsmålsstiller ønsker også å vite hvilke sykehus som eventuelt gjør dette.

Begrunnelse

Representanten viser til begrunnelsen for spørsmål besvart av helse- og omsorgsminister Vestre 14.10.24 ,og takker for svaret. Statsråden opplyste om at 530 pasienter med diabetes type 2 har fått utlevert kontinuerlig glukosemåler etter innføring av gruppeunntaket. Dette tilsvarer ett prosent av pasientene med insulinavhengig diabetes type 2 i Norge.

Det gjennomføres en metodevurdering av kontinuerlig glukosemåler for pasienter med diabetes type 2. Bruk av kontinuerlig glukosemåler for pasienter med insulinavhengig diabetes type 2 er etablert behandling idag i land vi liker å sammenligne oss med. Det foreligger flere studier som viser at CGM til denne gruppen er helsefremmende, kostnadsbesparende for samfunnet og øker livskvaliteten og kontroll over egen diagnose for menneskene som lever med insulinbehandlet diabetes type 2.

Representanten har fått opplysninger om at noen sykehus selv etter gruppeunntaket ble implementert er svært restriktive i å gi pasienter med diabetes type 2 koontinuerlig glukosemåler, og har gitt avslag på alle søknader. Andre opplever at sykehuset krever utstyret innlevert igjen etter søknaden ble innvilget.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Kontinuerlig glukosemålere (CGM) er et alternativ til hyppig fingerstikking med lansetter, og består av en sensor som måler vevsglukose kontinuerlig. For pasienter med diabetes type 1 ble CGM-utstyr innført i spesialisthelsetjeneste i mai 2018 for barn (inntil 18 år) og i desember 2023 for voksne.

Pasienter med diabetes type 2 som behandles med insulin vil i stor grad følges opp i primærhelsetjenesten, men periodevis vil enkelte kunne være aktuelle for oppfølging i spesialisthelsetjenesten. Enkelte av disse vil også ha medisinsk indikasjon for bruk av CGM-utstyr. I juni 2023 besluttet de regionale helseforetakene å gi gruppeunntak for tildeling av kontinuerlig glukosemåler (CGM-utstyr) for pasienter med diabetes type 2 etter fastsatte kriterier, i påvente av en metodevurdering. Jeg har tidligere informert representant Hoksrud om at 530 pasienter med diabetes type 2 har fått utlevert CGM i spesialisthelsetjenesten etter innføringen av gruppeunntaket i juni 2023.

Representant Hoksrud spør om jeg er kjent med at sykehus inndrar kontinuerlige glukosemålere fra pasienter som har fått tildelt utstyret, og ev. begrunnelse for dette. Jeg har innhentet informasjon om bruk av CGM-utstyr hos pasienter med diabetes type 2 fra de regionale helseforetakene. De regionale helseforetakene har hatt dialog med helseforetakene og er ikke kjent med at helseforetakene har inndratt CGM-utstyr hos pasienter som har fått tildelt utstyr. Det rapporteres at ved enkelte helseforetak har GCM utstyr vært utprøvd uten at det har gitt ønsket effekt, hvor det i samråd med pasienten har vært besluttet å avslutte prøveperioden.