Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:223 (2024-2025)
Innlevert: 25.10.2024
Sendt: 25.10.2024
Besvart: 01.11.2024 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Synes virkelig kulturministeren at en politikk som har redusert anleggsbyggingen er riktig når vi vet at mange idrettslag ikke har plass til alle som ønsker å være med, og har regjeringen noen forslag til tiltak som vil øke anleggsbyggingen?

Begrunnelse

Flere tusen barn og unge stenges ute fra idretten på grunn av anleggsmangel. Dette skjer samtidig som vi vet at det bygges langt færre idrettsanlegg nå, enn det gjorde før pandemien. Nedgangen skyldes trolig både dårligere kommuneøkonomi og at regjeringen har holdt de statlige tilskuddssatsene uendret til tross for den høye kostnadsveksten vi har hatt i samfunnet de siste årene.
Regjeringen har akkurat gjennomført en høring som omhandler statlig idrettspolitikk og endringer i spillemiddelordningen. I høringsnotatet, som idretten for øvrig er svært skuffet over, skriver regjeringen:
"Tilskuddsordningen for anlegg har vært prioritert i de siste årenes fordeling av spillemidler til idrettsformål, og det såkalte «etterslepet» har gått ned fra om lag 4,5 til om lag 2,7 mrd. kroner siden 2021, og ventetiden på å få tildelt midler har gått ned fra 2,9 år til ca. 1,5 år. Dette viser at den senere tids politikk, blant annet med å holde satsene uendret, har vært nødvendig og riktig."

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: I 2024 tildelte regjeringen nesten 2 milliarder kroner fra spillemidlene til anlegg for idrett og fysisk aktivitet i kommunene. Dette er det høyeste beløpet noen regjering har gitt til hverdagsanlegg i kommunene. Det er nesten 320 mill. kroner mer enn Solberg-regjeringen tildelte i sitt siste regjeringsår i 2021. Dette er en økning på 20 prosent, som er høyere enn den generelle økningen i spillemidlene til idrett. Dette viser at denne regjeringen satser på anlegg. Jeg vil nyansere representantens påstand om at det bygges langt færre idrettsanlegg nå enn tidligere. Søknadsbeløpene for nye søknader i 2024 er høyere enn i 2023, noe som tilsier at anleggsbyggingen ikke er på vei ned. For øvrig vil antallet anlegg som det søkes spillemidler til variere fra år til år. Det vil for eksempel være slik at hvis det enkelte år blir bygget flere dyre anlegg, som dermed vil legge beslag på en høyere andel av anleggsmidlene, vil det føre til en reduksjon i det totale antallet anlegg som får spillemidler det året. For å få et godt bilde av anleggsbyggingen over tid, må man se utviklingen i et lengre perspektiv enn f.eks. kun de siste tre-fem årene.
Jeg er enig med representanten at det er behov for å øke tilskuddssatsene, og dette er også vårt mål å få til på litt sikt. Vi har imidlertid prioritert å få økonomisk kontroll på tilskuddsordningen først. Dette er vi nå i ferd med å klare. I vår regjeringstid har vi klart å redusere det såkalte etterslepet fra 4,5 mrd. kroner i 2021 til 2,7 mrd. kroner i år. Det er en reduksjon på 1,8 mrd. kroner. Ventetiden på å få tildelt spillemidler har vi klart å redusere fra 2,9 til 1,5 år i samme periode. Dette betyr at idrettslag og andre som bygger anlegg kan få spillemidlene mye raskere enn før, slik at de i mindre grad må ta opp dyre mellomfinansieringslån. Dette mener vi er en riktig prioritering. Så vil vi i neste omgang se på økning i satser.