Skriftlig spørsmål fra Kari-Anne Jønnes (H) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:222 (2024-2025)
Innlevert: 25.10.2024
Sendt: 25.10.2024
Besvart: 04.11.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Kari-Anne Jønnes (H)

Spørsmål

Kari-Anne Jønnes (H): Nå som fraværet i videregående øker kraftig. Hva mener regjeringen og kunnskapsministeren egentlig om fraværsgrensen? Skal den beholdes eller skal den fjernes?

Begrunnelse

Utdanningsdirektoratet (Udir) kom den 16. oktober 2024 med nye urovekkende tall på fravær i videregående opplæring. En av seks elever i Norge har mer enn 50 timer fravær på videregående skole. Det er 17 prosent mer enn før koronapandemien.

Hovedfunnene til Udir viser at:
• Elevene har typisk 4 dager og 19 timer fravær på vitnemålet. Det er 3 timer høyere enn i 2022–23.
• Elevene på studieforberedende har økt fraværet sitt med 4 timer siden 2022–23.
• Jentene har én dag mer fravær enn guttene, mens timefraværet er likt for jenter og gutter.
• Andel elever uten vurderingsgrunnlag (IV) holder seg stabil på 2,6 prosent.
• 3,6 prosent av elevene i videregående opplæring sluttet i løpet av skoleåret. Det er på nivå med fjoråret.

Ut fra kunnskapsgrunnlaget Udir har i dag kan vi ikke forklare hva økningene i fraværet skyldes.

I en tid hvor fraværet i videregående øker, er det fortsatt uklart hva som er fremtiden til fraværsgrensen. Arbeiderpartiets landsmøte har vedtatt at fraværsgrensen skal erstattes med et nytt fraværssystem. Statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt at fraværsgrensen skal fjernes. AUF mener at «Kari Nessa Nordtun er forpliktet til å fjerne den», mens kunnskapsministeren selv vil ikke si til Aftenposten 9. august hva fremtiden til fraværsgrensen er.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Jeg ønsker å forbedre dagens fraværsgrense slik at vi får et regelverk om fravær som står seg over tid i skolen og bidrar til at elevene er mest mulig til stede i undervisningen. Som jeg informerte om i Aftenposten-oppslaget det er vist til i spørsmålet, vil denne saken bli avklart i god tid før neste skoleår. Hvilke regler som skal gjelde fra skolestart i august 2025 vil bli avgjort i høst.
Utdanningsdirektoratets forslag til nye fraværsregler var på høring vinter/vår 2024, og vi mottok oppsummeringen av høringen og direktoratets anbefalinger i mai. Utdanningsdirektoratet anbefalte ikke endringer i fraværsreglene for det skoleåret vi er inne i nå. Det var mange som benyttet anledningen til å gi innspill i høringen, og det er mange ulike syn på hvordan reglene bør være. Innspillene har gitt oss et viktig grunnlag for beslutningen vi skal ta.
Jeg er bekymret over at fraværet øker. Økende skolefravær etter pandemien er ikke et særnorsk fenomen, men en trend vi også ser i mange andre land. Årsakene til skolefravær kan være sammensatte og komplekse, og vi jobber derfor langs flere spor for å snu denne utviklingen.
I den nye opplæringsloven som trådte i kraft fra høsten 2024 er kommunens og fylkeskommunens plikt til å følge opp skolefravær lovfestet og tydeliggjort. Vi vet at det er mange årsaker til skolefravær. Uansett årsak har kommunene og fylkeskommunene et ansvar for å følge opp elever med fravær. Godt samarbeid mellom skole og hjem er også viktig.
Skolen skal forberede de unge på videre studier og arbeidsliv, og det er viktig at elevene er til stede slik at de lærer mer og får delta i fellesskapet. Jeg er derfor opptatt av at de nye fraværsreglene skal gi tydelige rammer for elevenes nærvær i skolen.