Skriftlig spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til statsministeren

Dokument nr. 15:203 (2024-2025)
Innlevert: 24.10.2024
Sendt: 24.10.2024
Besvart: 30.10.2024 av statsminister Jonas Gahr Støre

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Spørsmål

Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Hvordan har statsministerens kontor fulgt opp kjernegruppen for klima og grønn omstilling, hvor mange timer har gruppa sittet i møter for å definere hva som er norsk klimapolitikk, og hva kom de fram til?

Begrunnelse

I Riksrevisjonens rapport “Riksrevisjonens undersøkelse av myndighetenes styring og samordning for å nå Stortingets vedtatte klimamål” Dokument 3:15 (2023-2024), vises det til Kjernegruppen for klima og grønn omstilling. Kjernegruppen skal legge til rette for at departementenes faglige innspill til utforming og iverksetting av klimapolitikken blir mer samordnede og effektive. Gruppen ledes av departementsråden i Klima- og miljødepartementet og består ellers av departementsrådene fra departementene som er mest sentrale i gjennomføringen av klimapolitikken. Gruppen ble etablert høsten 2021.
Ifølge Riksrevisjonen har kjernegruppen siden oppstarten hatt som mandat å lage en strategi som beskriver løsninger for departementenes samordning, men undersøkelsen viser at mye av arbeidet i kjernegruppen har foregått på det nederste trinnet i samordningsstigen, og har handlet om å få mer kunnskap og skape en felles forståelse av hva norsk klimapolitikk er.

Jonas Gahr Støre (A)

Svar

Jonas Gahr Støre: Kjernegruppen for klima og grønn omstilling, ble som øvrige kjernegrupper, opprettet med utgangspunkt i strategien for departementsfellesskapet «Gode hver for oss. Best sammen». Strategien ble lagt fram våren 2021. Kjernegrupper ble i strategien etablert som en ny arbeidsform. Topplederforankring er et felles kjennetegn ved kjernegruppene. Gruppene er opprettet på områder hvor det er et spesielt behov for samordnet innsats på tvers av departementene over tid.
Arbeidet med klima og grønn omstilling berører en rekke sektorer og krever utstrakt grad av samarbeid og samordning på tvers av departementene.
Det har derfor vært vurdert som nyttig og nødvendig å sikre god lederforankring hos departementsrådene av det faglige arbeidet på dette området. Som vist til i spørsmålet, ble kjernegruppen for klima og grønn omstilling etablert i oktober 2021, og har siden møttes jevnlig.
Kjernegruppen har sett det som viktig å bygge opp en felles faglig forståelse av hva gjennomføringen av klimamålene fastsatt av Stortinget krever samlet og i de enkelte sektorene, og hvordan alle departementene har en rolle i dette arbeidet. Kjernegruppen har bl.a. utarbeidet en strategi for hvordan klima som sektorovergripende oppgave skal jobbes systematisk med i alle departementene. Jeg mener det har vært viktig å tydeliggjøre klima som ansvarsområde på tvers av departementene. Strategien for kjernegruppen for klima og grønn omstilling er ferdigstilt og finnes her: https://www.regjeringen.no/contentassets/ff1cd49ee3ad4d9e8d6a52e0c4687b86/strategi-for-departementenes-arbeid-med-klima-og-omstilling-2024.pdf
Kjernegruppen for klima og grønn omstilling ledes av departementsråden i Klima- og miljødepartementet, som ansvarlig for samordning av departementenes klimaarbeid. Kjernegruppen diskuterer tilrettelegging av kunnskapsgrunnlag og gjennomføring av klimapolitikk innenfor rammene av Stortingets og regjeringens vedtatte politikk. Statsministerens kontor deltar ikke i kjernegruppen, men bistår statsministeren i å lede og samordne arbeidet i regjeringen. Det betyr blant annet at administrative og politiske medarbeidere ved kontoret deltar i saksforberedelse og løpende avklaringer på klimaområdet, herunder ved å følge opp utredningsarbeid inn mot regjeringens budsjettkonferanser og utarbeidelsen av klimastatus og -plan mv.