Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:194 (2024-2025)
Innlevert: 23.10.2024
Sendt: 24.10.2024
Besvart: 30.10.2024 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Mener barne- og familieministeren at det pågår et menneskerettighetsbrudd i Innlandet?

Begrunnelse

Statsråden går langt i å undergrave vedtaket i Innlandet fylkeskommune med en uttalelse til NTB 23. oktober hvor hun viser til mulige menneskerettighetsbrudd:

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sier fylkene må ta stilling til spørsmålet om barns rett til fritid, hvile og lek før de legger ned skoler.

Tirsdag uttalte advokat John Christian Elden at fylkestinget i Innlandet burde utsette behandlingen av skolenedleggelsene i fylket. Han er engasjert av flere grupper i Dokka og Innlandet og har vurdert at nedleggelsene kan medføre mulige brudd på Grunnloven og Barnekonvensjonens krav til hensyn til barnets beste.

– Jeg synes derfor Eldens påpekninger er helt på sin plass. Barns beste og rettigheter må vurderes, ellers kan beslutninger være lovstridig. Det samme gjelder barns rett til å medvirke, sier Toppe.

Kjersti Toppes uttalelser kommer etter at fylkestinget i Innlandet onsdag vedtok å legge ned seks skoler og skolesteder i fylket. Fra neste år av blir flere hundre elever i videregående skole avhengig av timevis med busspendling eller å flytte til internater for å gå på videregående i fylket.

– Barn har menneskerettigheter og en spesiell juridisk status, jf. Barnekonvensjon og Grunnloven. Fylkene må ta stilling til barns rett til skole, men også barns rett til fritid, lek og hvile, i slike saker, sier Toppe til NTB.

– Særlig tenker jeg barns rett til fritid, lek og hvile er viktig å vurdere og synliggjøre i skolesaken i Innlandet, sier Toppe.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: FN sin konvensjon om barns rettar (barnekonvensjonen) er ein internasjonal avtale om barn sine rettar. Konvensjonen gir alle barn og unge under 18 år rett til å ha ein trygg og god oppvekst, uansett kven dei er eller kor dei bur. Norge vedtok å slutte seg til konvensjonen i 1991, og frå 2003 gjeld konvensjonen som norsk lov.

Ut frå barnekonvensjonen og Grunnlova skal barnets beste bli vurdert særskilt og vere eit grunnleggande omsyn ved handlingar og i avgjerder som gjeld barn. Ved utgreiing av tiltak som har direkte eller indirekte betydning for barn, skal ein vurdere kva verknader tiltaka vil ha for barn. Dette skal sørgje for at omsynet til barns beste blir vareteke i slike vurderingar.

Eg viser til min uttale til NTB onsdag, 23.10, der eg slår fast at barn har menneskerettar, blant anna rett til utdanning, men også rett til leik, kvile og fritid som passar for barnets alder. Fylka må ved skulenedlegging, og i alle andre saker som gjeld barn, vurdere barns beste særskilt. Det er dei som har ansvar for saka, som skal gjere dette.