Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:193 (2024-2025)
Innlevert: 23.10.2024
Sendt: 24.10.2024
Besvart: 29.10.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Hvor mange av de 212 mest høyaktive unge gjengangerne hadde innvandrerbakgrunn fordelt på innvandrere, norskfødte og øvrig befolkning uten innvandrerbakgrunn.
Det bes om fordeling etter verdensdeler, slik som det tidligere er gjort i Oslopolitiets saltorapport?

Begrunnelse

Med bakgrunn i den alvorlige situasjonen med svært stor økning i voldskriminalitet blant ungdom, samt at politiet i media oppgir mangel på virkemidler og kontroll på denne gruppen, ber vi om tall for innvandrerbakgrunnen for de 212 unge gjengangerne mellom 10-17 år som begikk mer enn 10 påtaleavgjorte forhold i løpet av 2023. Disse mest høyaktive gjengangerne var siktet for over 3 800 forhold i løpet av året, det vil si mer enn 18 forhold per person. Politidirektøren har uttalt i flere mediesaker at denne gruppen begår den mest alvorlige ungdomskriminaliteten. Vi ber også om fordeling etter aldersgruppene 10-14 år, 15-17 år samt hvor mange som er bosatt i Oslo kontra resten av landet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Slik jeg oppfatter spørsmålet, etterspørres det bakgrunnsinformasjon om personer som er involvert i konkrete straffesaker. Departementet hverken mottar eller håndterer opplysninger om slike saker.

Politiet utarbeider imidlertid jevnlig ulike typer rapporter om kriminalitet for å kunne treffe strategiske og operative beslutninger, herunder Saltorapporten «Risiko og livsmestring for unge kriminelle i Oslo – en ustødig grunnmur for mestring», som det vises til i spørsmålet.

I denne rapporten, som omfattet 341 unge under 18 år, med gjentatt kriminalitet i Oslo, var innvandrerbakgrunn blant bakgrunnsfaktorene som ser ut til å gi en ekstra risiko for gjentatt kriminalitet. Av de 341 unge med gjentatt kriminalitet var 70 % født i Norge og 83 % hadde norsk statsborgerskap. 77 % (262) hadde innvandrerbakgrunn ved at de selv hadde innvandret eller, oftere, var barn av innvandrere. Dette er en vesentlig høyere andel enn for den bosatte befolkning. I Oslo kommune er innvandrerandelen i barnebefolkningen i overkant av 35 %.