Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:191 (2024-2025)
Innlevert: 23.10.2024
Sendt: 24.10.2024
Besvart: 01.11.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Nedleggelse av Arken vil føre til at de mest sårbare kvinnene mister det eneste kjønnsdelte tilbudet innen rusbehandling stikk i strid med anbefalingen regjeringen mottok i fjor.
Er kutt i behandlingstilbudet til de svakeste et ledd i statsrådens strategi for å redusere helsekøene?

Begrunnelse

Kvinnekollektivet Arken er Norges eneste kjønnsdelte behandlingstilbud for rusavhengige kvinner. Nå står det i fare for å bli lagt ned.
Rusavhengighet er en dødelig lidelse, og fordrer akutt hjelp. Arken har tilbudt denne hjelpen i snart 40 år, og måles konstant som et av landets ti beste behandlingssteder. De tolv plassene på Arken er også de eneste i Norge tilpasset de mest sårbare kvinnene. De som har opplevd vold, overgrep og lider av komplekse traumerelaterte problemstillinger.
Dette skjer til tross for at NOU-2023: 5, Den store forskjellen, om kvinnehelse og betydningen av kjønn for helse, legger vekt nettopp på at rusavhengige kvinner bør ha et separat behandlingstilbud.
Samtidig som Arken ikke får fornyet sin avtale med Helse Sør-Øst, står 14 andre behandlingstilbud knyttet til rus, i fare for å bli lagt ned. Felles for de fleste er at de tilbyr døgnbehandling, mange tilbyr også behandling i opptil 12 måneder. Totalt 400 plasser for rusbehandling står i fare for å bli lagt ned over de neste to årene. Erstatningen er dagplasser i poliklinikk, og kortere behandlingsløp.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg kan forsikre representanten Hoksrud om at jeg følger nøye med på at de regionale helseforetakene sørger for gode tjenester til befolkningen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Jeg er også opptatt av å lytte til organisasjonene på rusmiddelfeltet og inviterte derfor til et møte den 30. oktober der de presenterte sine bekymringer. Disse vil jeg videreformidle til Helse Sør-Øst.

Mitt overordnede oppdrag til de regionale helseforetakene er å styrke psykisk helsevern og TSB, herunder å bygge opp basistjenester i alle helseforetak innen TSB, samt holde ventetider nede og gjennomsnittlig kortere enn for annen sykehusbehandling. Jeg er enig i at det er viktig at helseforetakene ivaretar kjønnsspesifikke behov i rusbehandlingen. Dette er noe av bakgrunnen for at har gitt de regionale helseforetakene i oppdrag å etablere tilbud til voldsutsatte kvinner med ruslidelse.

De regionale helseforetakene har ansvaret for å ivareta pasientenes rett til forsvarlig behandling. Dette løses gjennom tilbud i egne helseforetak og gjennom avtaler med ulike leverandører. For å svare mer detaljert på spørsmålet, har jeg hentet inn informasjon fra Helse Sør-Øst RHF. Når det gjelder Arken spesielt, vises det til informasjon fra Helse Sør-Øst RHF og den pågående anbudskonkurransen.

Tilbakemelding fra Helse Sør-Øst RHF er som følger:
«Helse Sør-Øst RHF kjøper i dag 727,5 døgnplasser innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling fra private leverandører. I den nye anskaffelsen er det tildelt avtale på 631 døgnplasser. Reduksjonen i Helse Sør-Øst RHF er derfor på i underkant av 100 døgnplasser.

Kjøp av helsetjenester er underlagt regelverk om offentlige anskaffelser. Regelverket bidrar til at private aktører gis en mulighet til å levere tjenester til det offentlige. En konkurranse vil gjerne medføre endringer, der noen aktører faller ut og nye kommer inn. Helse Sør-Øst RHF stiller strenge krav til kvalitet som alle tilbydere må oppfylle, uavhengig av om de er tidligere leverandører eller ikke. Helse Sør-Øst RHF vil etter den nye anskaffelsen ha 13 tilbydere med behandlingstilbud på til sammen 20 ulike behandlingssteder.

Det er riktig at Helse Sør-Øst RHF i denne anskaffelsen har etterspurt noe kortere døgnopphold enn tidligere. På de nye avtalene kjøpes det døgnbehandling på inntil tre, seks og ni måneder. De som etter en individuell vurdering er vurdert å ha behov for lengre døgnopphold vil få det. Det legges opp til mer individuelt tilpassede pasientforløp der døgnoppholdene i noen tilfeller kan være kortere, men med poliklinisk/ambulant behandling både før og etter døgnoppholdet. Samlet sett legger de nye avtalene og en forsterket oppfølging i helseforetakene (integrert ettervern) med mulighet for brukerstyrte innleggelser til rette for at pasientene i de fleste tilfeller vil få lengre oppfølging i spesialisthelsetjenesten enn i dag.

Helse Sør-Øst har per nå en betydelig lengre liggetid hos private avtaleparter enn øvrige regioner. Hvis vår gjennomsnittlige liggetid reduseres til nivået i den regionen som har nest lengst liggetid, vil flere pasienter få behandling hos private avtaleparter enn i dag.

Anskaffelsen i Helse Sør-Øst RHF bygger på den forutgående behovsvurderingen. Det fremgår av behovsvurderingen at det er stor variasjon i målgrupper innen TSB. Det vil derfor være behov for ulik innretning av innholdet i behandlingstilbudet hos avtalepartene. Det framgår av behovsvurderingen at noen av behandlingstilbudene bør ha fokus på kjønn/legning og identitet. Det er også viktig at noen tilbud har særlig kompetanse på behandling av etniske minoriteter og personer med svak kognitiv fungering. Det er ikke etterspurt rene tilbud til noen av minoritetsgruppene.

Helse Sør-Øst RHF er opptatt av at det er gode behandlingstilbud til kvinner. Styret i Helse Sør-Øst RHF vedtok derfor den 25. oktober 2024 å tildele 10 millioner kroner årlig til Oslo universitetssykehus HF for å bygge opp kompetanse og kapasitet på behandling av voldsutsatte kvinner med sammensatte og komplekse lidelser.

Målgruppen har ofte omfattende og langvarige behov for både helse- og sosialtjenester. Det er derfor hensiktsmessig å gi et differensiert tilbud som kan omfatte både poliklinisk behandling, ambulant virksomhet og døgnbehandling. Dette er et spesialisert tilbud som er tilpasset de mest sårbare kvinnene. Ved å etablere tilbudet ved et helseforetak, vil de samtidig få tilgang til kompetanse og behandling innen somatisk sykdom og psykisk helsevern. Tilbudet vil kunne skaleres opp ved behov.»