Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:178 (2024-2025)
Innlevert: 22.10.2024
Sendt: 22.10.2024
Besvart: 30.10.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Har statsråden oversikt over hvor mange nordmenn som sliter med lignende symptomer på cannabisbrukslidelse eller avhengighet, og hvilke tiltak vurderer regjeringen for å forebygge og håndtere helsekonsekvensene knyttet til økt bruk av mer potente cannabisprodukter?

Begrunnelse

I en artikkel publisert av The New York Times beskrives en økende bekymring knyttet til konsekvensene av cannabisbruk i USA, spesielt blant unge voksne. Artikkelen viser til at rundt 18 millioner personer i aldersgruppen 18 år og oppover har rapportert symptomer på det som kan oversettes til cannabisbrukslidelse (cannabis use disorder), der omtrent 3 millioner av disse regnes som fult ut avhengige. Statistikken er verst blant unge. Blant unge mellom 18-25 år bruker over 4,5 millioner cannabis daglig eller nesten daglig, og hele 81 prosent av disse oppfyller kriteriene for cannabisbrukslidelse. Dette innebærer at mange av dem opplever betydelige negative effekter på sine liv, inkludert symptomer som psykoser, vrangforestillinger, paranoia og alvorlige oppkastlidelser.

Med tanke på den økende normaliseringen av cannabis i flere land, inkludert diskusjoner om dette her hjemme, er det viktig å forstå hvilke utfordringer vi potensielt kan stå overfor.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Cannabis er det mest brukte ulovlige rusmiddelet i Norge og verden forøvrig. Bruken av cannabis er noe lavere i Norge enn gjennomsnittet i Europa. Om lag 27 prosent av befolkningen mellom 16 og 64 år har noen gang brukt cannabis. Andelen som angir å ha brukt cannabis det siste år eller siste måned ligger på henholdsvis 5 og 2 prosent, og har vært stabil de siste ti årene. Hyppig bruk er en forutsetning for avhengighet.
Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er rusmiddellidelser er et overordnet begrep for skadelig bruk og rusmiddelavhengighet. Skadelig bruk av rusmidler innebærer bruk av rusmidler som har gitt fysiske eller psykiske helseskader enten akutt eller over en periode. Rusmiddelavhengighet kjennetegnes av at brukeren har et sterkt ønske om å innta rusmiddelet og har vansker med å kontrollere bruken. Brukeren opprettholder bruken til tross for skadelige konsekvenser, og prioriterer rusmiddelinntak foran andre aktiviteter og forpliktelser. Avhengighet kan også innebære behov for økende doser (toleranse) og noen ganger avvenningssymptomer (abstinenser) når bruken opphører en periode. Symptomene varierer med typen rusmiddel og omfanget av bruk
I Ungdata-undersøkelsen for 2024 rapporterer 10 prosent av ungdommene å ha brukt cannabis det siste året. De fleste har prøvd det én eller noen få ganger, mens 3 prosent rapporterer å ha brukt det 11 ganger eller mer. Bruken økte med alder og var høyere blant gutter enn jenter. I 2023 har 24 prosent av guttene og 15 prosent av jentene i tredje år på videregående skole rapportert bruk av cannabis i løpet av siste året. I denne aldersgruppen har økningen i cannabisbruk de siste årene vært større blant jenter enn gutter. På ungdoms-trinnet har tallene for cannabis i hovedsak vært stabile, men med en viss økning blant jentene.
Hvor stor andel av befolkningen som har problemfylt bruk eller cannabisavhengighet er vanskelig å måle i befolkningsundersøkelser. I følge Folkehelseinstituttets aktivitetsdata for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) var ruslidelser som skyldes bruk av cannabinioder hoveddiagnose eller viktigste årsak til kontakt for 3432 pasienter i 2023. Dette utgjorde 5 % av døgnopphold og 7 % av polikliniske kontakter i TSB. Disse andelene er stabile.
Utbredelsen av cannabis, nyere dokumentasjon på skader, økt THC-innhold (dvs. tetrahydrocannabinol) i organisk cannabis og nye produkter, herunder syntetiske cannabisprodukter, økt markedsføring på internett og endrede inntaksmåter, er blant faktorene som tilsier at cannabisbruk bør monitoreres og følges nøye. Oppdraget som er gitt til Helsedirektoratet om å utrede et system for helhetlig monitorering av rusmiddelsituasjonen vil være et aktuelt tiltak. Helsedirektoratet vil også videreføre cannabis-kampanjen Weedensenteret som retter seg mot unge.