Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:163 (2024-2025)
Innlevert: 20.10.2024
Sendt: 21.10.2024
Besvart: 28.10.2024 av energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): NVE kom nylig med en rapport som i stor grad skjøt ned Norsk havvindsatsing, og hvor prognosene for norsk havvind ble levnet liten sannsynlighet for lønnsomhet eller suksess.
Kan statsråden avklar om han er enig med NVEs prognose, og hvis ikke, peke på hvor NVE tar feil?

Begrunnelse

NVE regner med at det vil bli bygget noe havvind i årene som kommer på grunn av statlig subsidiering, men at det så vil bli bråstopp etter 2040.

Årsaken er ifølge NVE ganske enkelt at Norge ut fra naturgitte forutsetninger er unikt dårlig posisjonert til havvind, og at vi blir utkonkurrert av våre naboland.

Fra rapporten:

«Alle de nordiske landene har, i likhet med mange andre europeiske land, ambisjoner om å møte deler av en fremtidig forbruksvekst med økt havvindproduksjon. De siste årene har kostnadene for denne teknologien økt, og de langsiktige kostnadsanslagene vi regelmessig henter inn, er høyere nå enn tidligere anslag. Basert på det vi vet i dag om kostnader for havvind og utviklingen i landene rundt oss, kan det bli utfordrende å skape en lønnsom drift for norsk havvind mellom 2040 og 2050, med mindre vi ser en dramatisk teknologiutvikling eller kostnadsfall på dette området.

"Flere av de utpekte områdene for havvind i Norge ligger langt fra land og på dypt vann. Gunstigere forhold i resten av Norden og Europa gjør at prosjektene i disse landene kan bli mer konkurransedyktige enn de norske. I analysen vår har vi sett på hvordan lønnsomheten til norsk havvind varierer med ulike forutsetninger om havvindutbygging, handelskapasitet og forbruksvekst. I de aller fleste tilfeller oppnår norsk havvind for lave priser til å dekke sine kostnader over levetiden."

"Våre simuleringer tyder altså på at en stor utbygging av havvind i Norge uten offentlig støtte, forutsetter en betydelig høyere forbruksvekst enn det vi har lagt til grunn i vårt basisscenario. Dersom landene rundt oss, både i Norden og ellers i Europa, bygger ut havvind til en lavere kostnad enn oss, vil dette være med på å trekke ned prisnivået i kraftmarkedet, noe som igjen kan øke støttebehovet for norsk havvind."

"En lønnsom utbygging av norsk havvind vil dermed kreve at kraftprisen i Norge er høyere enn i landene rundt oss, som i en situasjon med kraftunderskudd i Norge. Alternativt må teknologikostnaden for flytende havvind falle betydelig og falle sterkere enn markedsprisen på kraft."

Fra: https://www.nettavisen.no/okonomi/nve-mener-norsk-havvind-satsing-ikke-vil-lykkes/s/5-95-2064981

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Jeg vil først understreke at NVEs analyser er viktige for langsiktige perspektiver i kraftmarkedet. Selv om analysene gir verdifull innsikt, er det viktig å huske at NVEs basisbane ikke er en ren havvindanalyse eller en prognose, men en mulig framskrivning basert på vedtatt politikk og virkemidler, samt flere usikre forutsetninger om de neste 25 årene.

Med tanke på den store omstillingen Norge, Europa og verden står overfor er det vanskelig å si noe sikkert i dag om hva som blir utviklingen de neste ti-årene, men det er sannsynlig at kraftetterspørselen øker betydelig fram mot 2040 og 2050. For å sikre kraftbalansen må den dekkes inn gjennom økt produksjon. Vi trenger flere teknologier, inkludert vindkraft på land og til havs, solkraft og vannkraft.

Havvind spiller en viktig rolle i NVEs framskrivninger, med en årlig kraftproduksjon på 29 TWh i 2040. Hvis denne produksjonen ikke realiseres, må vi kompensere med lavere forbruk, annen kraftproduksjon eller import. Realiseringen av 29 TWh havvindproduksjon er en sentral forutsetning for redusert kraftpris mot 2040, ifølge NVEs analyse. Analysen indikerer at kraftprisen kan reduseres til om lag 50 øre/kWh innen 2040, mye på grunn av en styrket kraftbalanse i Norge, som delvis drives av havvind. Lønnsomheten til havvind etter 2040 er usikker, men teknologisk utvikling og kraftpriser vil være avgjørende. For de første prosjektene er statsstøtte nødvendig. NVE forventer at realisering av prosjekter, læring og teknologiutvikling vil redusere behovet for støtte over tid.

Landbasert vind er for øvrig også et sentralt bidrag til en styrket kraftbalanse i Norge, og reduksjon i kraftprisen framover. Jeg håper representanten merker seg dette.