Rasmus Hansson (MDG): Den 20. september la statsministeren fram for partiene på Stortinget regjeringens planer for videre støtte til Ukraina gjennom Nansenfondet. MDG foreslo at regjeringen burde utrede å ta oljefondet direkte i bruk for å støtte Ukraina langt mer. Statsministeren svarte, slik denne representanten oppfattet det, at hvis Norge gir for mye penger kan andre land svare med å gi mindre.
Kan statsministeren bekrefte at dette er del av regjeringens begrunnelse for nivået på støtten til Ukraina?
Begrunnelse
Regjeringens begrunnelse for hvor mye Norge støtter Ukraina gjennom Nansenfondet har stor allmenn interesse. Det er enighet, også uttalt fra regjeringen, om at ukrainsk nederlag i krigen absolutt må unngås, og at russisk seier vil være svært skadelig også for Norge. Derfor er det viktig at Ukraina får nok støtte til å ikke tape, og dermed også viktig at Norge bidrar nok til å sikre dette.
Rent økonomisk har Norge muligheter til å støtte Ukraina langt mer enn vi gjør i dag. Hvor mye er en politisk avgjørelse. Denne representanten har ikke registrert noen klar offentlig begrunnelse fra regjeringshold for hvorfor akkurat dagens støttenivå er valgt. Regjeringen begrunnet ikke hvorfor 75 milliarder over 5 år var rammen for Nansenprogrammet fram til september i år, og ikke hvorfor 135 milliarder kroner over 7 år inklusive 15 milliarder på neste års statsbudsjett nå er rammen for Nansenprogrammet.
På møtet mellom statsministeren, utenriksministeren og representanter for partiene på Stortinget den 20. september, foreslo MDG at regjeringen bør utrede av oljefondet til å støtte Ukraina med et vesentlig høyere beløp enn nivået regjeringen har lagt seg på. MDGs begrunnelse for dette er todelt. For det første er Norge blant svært få land som har tjent på krigen, på grunn av unormalt høye gasspriser som følge av krigsutbruddet. For det andre, og viktigst, er Ukraina sterkt presset. De har for lite våpen, ammunisjon og utstyr til å forsvare seg mot stadig nye russiske ødeleggelser, og for lite ressurser til å holde sivilsamfunnet gående.
Statsministeren avviste MDGs forslag, og begrunnet avvisningen blant annet med at et for stort støttebeløp fra Norge kan være skadelig fordi det vil få andre land til å gi mindre.
Med nivået regjeringen nå legger seg på i Nansenprogrammet, og med den støtten regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2025, bidrar Norge langt mindre til Ukraina enn mange andre land, både i faktiske beløp og per capita. Når Norge rent økonomisk har mulighet til å støtte Ukraina langt mer enn regjeringen velger å gjøre, har statsministerens begrunnelse for støttenivået allmennheten interesse.