Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden prioritere kosthold med nok kalsium som et viktig forebyggingstiltak for benskjørhet og beinbrudd, og sørge for at brukerne får tilbud om minimum tre porsjoner melk eller meieriprodukter hver dag der hvor det offentlige er ansvarlig for maten?
Begrunnelse
Benskjørhet, også kalt osteoporose, er en tilstand med redusert benmasse og endret benstruktur, som skyldes at vevet har for lavt innhold av kalsium. Dette fører til at skjelettet blir porøst, det svekker styrken. Svekkelsen er en risikotilstand og gir ingen symptomer før man får et brudd.
Årsakene til benskjørhet er sammensatt der mangelfullt kosthold med for lite inntak av kalsium, vitamin D og proteiner er en av årsakene bl.a. Helsenorge peker på. Denne sykdommen kalles ofte for den skjulte kvinnesykdommen og mye fakta underbygger dette.
Styrking av skjelettet gjøres i barne- og ungdomsårene frem til vi er omtrent 25 år. Etter dette er det viktig å vedlikeholde benbygningen. Osteoporotiske brudd medfører smerter, funksjonstap og redusert livskvalitet. Hoftebrudd alene anslås å koste samfunnet mellom 7 og 9 mrd. kroner årlig, i henhold til FHI. Vi kan forvente økte kostnader i årene som kommer, ettersom framskrivninger har antydet at sykdomsbyrden (helsetapsjusterte leveår) av hoftebrudd vil fordobles fra 2020 til 2040. Nok kalsium, vitamin D og proteiner sammen med vektbærende fysisk aktivitet har betydning både for å nå sitt potensiale for maksimal beintetthet i ung alder og for å vedlikeholde beintetthet og forebygge beintap etter overgangsalderen og i alderdommen.
Kalsium er det mineralet det finnes mest av i skjelettet vårt. Mineralet kan ikke dannes i kroppen, og må derfor tilføres via mat og drikke. Uten tilstrekkelig kalsium i kostholdet vil kroppen bryte ned mer benvev enn den klarer å bygge opp, skjelettet vil bli mer porøst og dermed svekkes. Dette kan på sikt medføre utvikling av osteoporose. Den beste kilden til kalsium i det norske kostholdet er melk og meieriprodukter, som bidrar med om lag 70 % av inntaket i det daglige kostholdet.
Ifølge de nye kostrådene fra Helsedirektoratet, er det anbefalt at vi spiser eller drikker tre porsjoner melk eller meieriprodukter hver dag. Å sikre at kostrådene etterfølges vil være et rimelig, men viktig forebyggingstiltak for å redusere risiko for osteoporose og beinbrudd. Her har det offentlige et særlig ansvar der de er ansvarlig for retningslinjene for å kjøpe inn og/eller servere mat som følger opp kostrådene, enten dette er på til barn, på sykehjem, institusjon eller i hjemmetjenesten.