Ola Elvestuen (V): Vil statsråden vurdere å endre forslaget til ny drikkevannsforskrift slik at dagens «Glitreforskrift» kan videreføres, med begrunnelse i sikring av nedbørsfeltet til en av Østlandets viktigste drikkevannskilder?
Begrunnelse
Nylig var en revidering av Forskrift om vannforsyning og drikkevann på høring, med hensikt om å gjøre forskriften i samsvar med EUs nye drikkevannsdirektiv. Mange av de foreslåtte endringene er uproblematiske, men ett punkt i forslaget kan potensielt få negative konsekvenser for en viktig drikkevannskilde.
Under paragraf 31 «Ikrafttredelse» er det nemlig foreslått at «Forskrift 10.oktober 2003 nr. 1233. Forbud mot virksomhet som kan forurense Glitre som vannforsyningssystem», heretter «Glitreforskriften», oppheves.
Vannet Glitre, som denne forskriften regulerer, er en av Østlandets viktigste drikkevannskilder. Det forsyner store deler av Drammen, nesten hele Lier, deler av Asker og hele Frogn kommune, til sammen ca. 130 000 personer. Det er også dialog om ytterligere tilknytning.
Spesielt for Glitre er at vannet ligger i fire ulike kommuner. «Gliteforskriften» har derfor vært et nyttig virkemiddel for å sikre vannkilden med nedbørfelt, ved at den har gitt en sikker og langsiktig hjemmel for å verne kilden mot aktiviteter fra allmennheten.
Dersom denne skal oppheves, så vil vern av kilden bli prisgitt planstrategiene til de fire ulike kommunene, som ikke er synkroniserte i tid. Som organisasjonen «Norsk Vann» skrev i sitt høringssvar: Det å få innarbeidet likelydende restriksjoner i form av bestemmelser eller lignede juridisk bindende båndlegging, når planarbeidet ikke foregår synkront, peker Glitre på som tilnærmet umulig. Dette vanskeliggjøres ytterligere av at det er kun to av kommunene som benytter Glitre som drikkevannskilde. Dette kan medføre at det kan oppstå motstridene interesser i forvaltningen og båndleggingen av kilden og nedbørsfelt i fremtiden. Hver gang kommuneplanen skal revideres vil det medføre en tilhørende usikkerhet og risiko for at restriksjonene endres og lempes på. Glitrevannverket mener derfor selv at dagens forskrift gir et betydelig bedre og mer langsiktig vern av drikkevannskilden enn om dette skal forsøkes innarbeidet i hver kommunes respektive arealplan. Innsender deler oppfatningen om at dette vil gi et mer usikkert vern mot aktiviteter i og rundt kilden.
Innsender vil derfor oppfordre statsråden til å vurdere om dagens Glitreforskrift kan videreføres, med hjemmel i denne revisjonen av drikkevannsforskriften.