Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:138 (2024-2025)
Innlevert: 17.10.2024
Sendt: 18.10.2024
Besvart: 25.10.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Vil Statsråden ta initiativ til å sikre registreringsplikt fra første dag for utstasjonerte tjenesteytere, og gi Arbeidstilsynet direkte tilgang til registreringsordningen og tilhørende sanksjonsmuligheter ved brudd på lover og regler?

Begrunnelse

I en kronikk i Klassekampen 17. oktober, skriver flere forskere ved FAFO at det er for dårlig kontroll over arbeidsvilkårene til utstasjonerte arbeidere i Norge fra land utenfor EØS, og at det er et svart hull i regelverket for hvordan gruppen skal kontrolleres. Videre skriver forskerne at Arbeidstilsynet i Norge mangler tilgang til registreringsordningen for utstasjonerte arbeidstakere, og at dette skiller seg fra de andre landene i Norden.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Utenlandske tjenesteytere som utfører oppdrag i Norge har etter skatteforvaltningsloven plikt til å registrere en rekke opplysninger om egen virksomhet, oppdraget og om arbeidstakerne som skal utføre oppdraget i Oppdrags- og arbeidsforholdsregisteret. Opplysninger om oppdraget skal også registreres av den norske oppdragsgiveren. På bakgrunn av spørsmålet gjør jeg særskilt oppmerksom på at registreringsordningen ikke skiller mellom hvorvidt arbeidstakerne som skal utføre arbeidet er EØS-borger eller tredjelandsborger.
Oppdragsgivers og oppdragstakers frister for å gi opplysningene sammenfaller med fristene etter lov om arbeidsgivers innrapportering av ansettelses- og inntektsforhold m.m. (a-opplysningsloven).
Arbeidstilsynet har tilgang til registerets opplysninger i dag. Skatteetaten og Arbeidstilsynet arbeider for øvrig med en modernisert delingsløsning for å sikre at Arbeidstilsynet får løpende tilgang til oppdaterte opplysninger fra registeret.