Skriftlig spørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:134 (2024-2025)
Innlevert: 17.10.2024
Sendt: 17.10.2024
Besvart: 22.10.2024 av klima- og miljøminister Tore Onshuus Sandvik

Alfred Jens Bjørlo (V)

Spørsmål

Alfred Jens Bjørlo (V): EU vedtok i 2023 avskogingsforordninga (EUDR), med omfattande krav til aktsomhet og sporbarhet på mellom anna tømmer og treprodukt. Føremålet er å redusere EU sine globale bidrag til avskoging og skogforringing, redusere klimautslepp og tap av biologisk mangfald.
Vil regjeringa sørge for rask norsk tilslutning til EUDR, slik at regelverket blir operativt i Noreg samtidig som krava trer i kraft i EU frå 2025 og norske bedrifter får tilgang til EU sitt informasjonssystem?

Tore Onshuus Sandvik (A)

Svar

Tore Onshuus Sandvik: Jeg kan forsikre om at vi jobber med å få de nødvendige avklaringer på plass.

Avskogingsforordningen er et viktig virkemiddel for å motvirke avskoging og skogforringelse. Norske myndigheter har ennå ikke tatt endelig stilling til om avskogingsforordningen skal gjennomføres i Norge, og om gjennomføringen i så fall skal omfatte alle råvarer og avledede produkter i forordningen, dvs. tre, kaffe, gummi, kakao, soya, storfe og oljepalme, eller bare de som er omfattet av EØS-avtalen, dvs. tre, kaffe, gummi og det meste av kakao-produkter. Det er imidlertid sannsynlig at forordningen vil bli gjennomført i Norge i alle fall for de råvarer og avledede produkter som er omfattet av EØS-avtalen.

Klima- og miljødepartementet vil fremme en proposisjon til Stortinget om saken, i samarbeid med andre berørte departementer som Landbruks- og matdepartementet. Det er nødvendig å få Stortingets samtykke til innlemmelse av regelverket i EØS-avtalen, og eventuelle lovendringer i den forbindelse, før regelverket kan tre i kraft i Norge. På grunn av fastsatte prosedyrer tar det tid å fremme slike proposisjoner.

Forordningen skulle ta til å gjelde i EU 31.12.2024, men EU-kommisjonen har nylig foreslått for Rådet og EU-parlamentet at iverksettelsen utsettes med et år. Rådet har samtykket til dette, mens EU-parlamentet ikke har rukket å ta stilling til spørsmålet ennå.

Før vi har fått de nødvendige avklaringene både på norsk og EFTAs side og i dialogen med EU, en dialog som først kan finne sted etter at Norge har besluttet hvorvidt forordningen skal innlemmes, er det dessverre vanskelig å si noe sikkert om hva slags ordninger som vil gjelde, og i hvilken utstrekning det vil være mulig for Norge å få tilgang til EUs systemer. I utgangspunktet vil Norge være et tredjeland til forordningen er innlemmet helt eller delvis i EØS-avtalen og ev. gjennomført i norsk rett. Når det gjelder TRACES fremgår det imidlertid av en veileder som EU-kommisjonen nylig har publisert, at virksomheter som er basert i land utenfor EU og som har såkalt EORI-nummer kan benytte systemet. Med EORI menes EUs register over virksomheter med tollvirksomhet, Economic Operator Registration and Identification.

Norske myndigheter vil uansett ha kontakt med EU om hvilke ordninger som må på plass for å få avskogingsforordningen til å fungere også i en EØS-sammenheng.

Jeg er klar over at det er et stort informasjonsbehov når det gjelder forordningen. I den forbindelse har Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet opprettet egne nettsider med informasjon om forordningen. Direktoratene har også utarbeidet en rapport om konsekvenser av forordningen som man kan lese via nettsidene. I tillegg avholdt de to direktoratene den 27. september et webinar om forordningen. Webinaret var særlig rettet mot virksomheter. Nye webinarer vil følge.