Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:129 (2024-2025)
Innlevert: 16.10.2024
Sendt: 16.10.2024
Til behandling

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Mener regjeringen at dagens situasjon i Belarus, med deres håndtering av regimekritikere og dissidenter, gjør det trygt for kritikere av Lukasjenko-regimet å reise hjem igjen for å skaffe fornyet pass?

Begrunnelse

VG skriver 14. oktober om belarusiske studenter i Norge som står i fare for å bli papirløse, som en konsekvens av at de ikke får fornyet passene sine i hjemlandet, og heller ikke får fornyet oppholdstillatelse i Norge. Dette er studenter som er kommet til Norge gjennom Students at Risk-ordningen, som per definisjon studenter som har kommet til Norge fordi de er i fare i hjemlandet på grunn av opposisjon eller kritikk mot sine regimer. Lovverket vårt åpner for å innvilge utlendingspass dersom det ikke anses trygt for søker å kontakte hjemlandets myndigheter, men i denne saken er det ifølge regjeringen ikke noe risiko for kritikere av Lukasjenko å reise tilbake til Belarus uten fare for å bli forfulgt, fengslet eller straffet på andre måter. Det virker spesielt.

Situasjonen i Belarus har bare blitt verre år for år, og spesielt etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Politiske dissidenter og regimekritikere i Belarus befinner seg i en svært farlig situasjon. Nesten 1500 sitter fengslet for sine meninger, og for andre politiske dissidenter er faren for å bli fengslet overhengende. Lukasjenko fjernet i fjor muligheten for å utstede pass ved ambassader i utlandet, noe som tvinger dissidenter og regimekritikere tilbake til Belarus med et liv i frihet som innsats.

I Litauen og Polen kan mennesker som befinner seg i tilsvarende situasjoner få humanitære visum og spesielle oppholdstillatelser. I Sverige og Tyskland varsles det om at lignende ordninger er på trappene. I Norge står vi på stedet hvil. At regjeringen verken utviser politisk vilje eller handlekraft, og kontant avviser å iverksette lignende grep, synes Venstre er svært passivt. Regjeringen taler med to tunger når de på den ene siden innfører nye sanksjoner mot Belarus for regimets rolle og involvering i Russlands folkerettsstridige angrep på Ukraina, men på den andre siden ikke tar grep her hjemme for å beskytte mennesker som har flyktet fra Belarus på grunn av Lukasjenkos inhumane behandling av politiske dissidenter. Hvorfor er ikke regjeringen villig til å se på denne saken med nye øyne?

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig