Skriftlig spørsmål fra Anne Kristine Linnestad (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:120 (2024-2025)
Innlevert: 15.10.2024
Sendt: 15.10.2024
Besvart: 22.10.2024 av klima- og miljøminister Tore Onshuus Sandvik

Anne Kristine Linnestad (H)

Spørsmål

Anne Kristine Linnestad (H): Hvilken dokumentasjon har statsråden på at det ikke ble dannet hydrogensulfid når organisk materiale ble blandet med sjøvann da deponiet på Malmøykalven ble anlagt og at det ikke dannes metangass og skjer kvikksølvventilering i deponiet i dag?

Begrunnelse

I 2011 ble 440 000 kubikkmeter forurenset sjøbunn er fjernet fra Oslo Havn, og lagt i et dypvannsdeponi ved Malmøykalven, innerst i Oslofjorden.

Tore Onshuus Sandvik (A)

Svar

Tore Onshuus Sandvik: Sjøbunnen i Oslo havn ble ryddet opp i perioden 2006 til 2011. Tiltakene under opprydningen bestod av både mudring og tildekking. De mudrede massene i Oslo havn ble deponert i et sjøbunnsdeponi ved Malmøykalven og tildekket minimum 40 cm rene masser. Tildekkingen beskytter livet på sjøbunnen mot miljøgiftene i massene og hindrer spredning til vannet over tildekkingen.
Konsekvensene av gassdannelse i sjøbunnsdeponiet ved Malmøykalven har vært grundig utredet før opprydningen ble igangsatt. I dette deponiet er hydrogensulfid ansett å ha en positiv effekt fordi det binder kvikksølv og andre metaller. Gassutbobling fra deponiet er lite sannsynlig. Når det gjelder kvikksølvmetylering er tildekkingen et effektivt tiltak for å redusere omdanningen av uorganisk kvikksølv til metylkvikksølv.
Oslo havn KF, som var ansvarlig for å gjennomføre opprydningen, overvåker deponiet. Resultatene fra overvåkingen viser at sjødeponiet fungerer som forutsatt. Tildekkingslaget er intakt og sørger for at de deponerte massene ligger som de skal. Området er ikke utsatt for erosjon eller gravende organismer som kan spre forurensning. Jeg har derfor ingen grunn til å tro at det dannes metangass eller skjer en uakseptabel spredning av kvikksølv ut fra deponiet.