Geir Jørgensen (R): Nå starter fiskeriforhandlingene med EU.
Kan utenriksministeren garantere at EUs trusler om sanksjoner ikke fører til at Norge gir etter og bytter bort kvoter på kommersielt viktige fiskeslag eller prioriterer hensynet til markedsadgang for oppdrettsfisk foran villfisk?
Begrunnelse
De bilaterale kvoteforhandlingene med EU har vært en ordning for fordeling av fiskerikvoter imellom Norge og EU for å regulere fangst og sikre bærekraftig forvaltning og høsting av havressursene. Norge med sin lange kystlinje og havområder har et stort komparativt fortrinn når det kommer til fiskeriressursene.
Ettersom Storbritannia forlot unionen i 2020 mistet EU muligheten til å bruke deres farvann som forhandlingsmiddel i kvoteforhandlingene. EU står altså svakere stilt, noe som medførte at samtlige EU land stilte seg bak en uttalelse tilbake i juni, hvor de beklaget for mangelen på framgang på den felles fiskeriforvaltningen, og mangelen på samarbeid fra Norge.
Kvoteforhandlingene tar sted nå i oktober, og forholdene virker tilsynelatende spente.
I september ble det trukket fram EU har "børstet støvet" av en regulering fra 2012 hvor det heter at land som "praktiserer ikke-bærekraftig fiske av bestander av felles interesse kan bli møtt av EU-sanksjoner, inkludert importforbud".