Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:95 (2024-2025)
Innlevert: 11.10.2024
Sendt: 11.10.2024
Besvart: 18.10.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hvorfor mener statsråden det er riktig at ukrainere som har fått midlertidig kollektiv beskyttelse skal kunne søke om tilbakevendingsstøtte?

Begrunnelse

Ukrainere kunne fra september 2022 søke om tilbakevendingsstøtte. Siden dette har vel 2 500 ukrainere søkt om tilbakevendingsstøtte, mens nærmere 1 100 har reist ifølge tall fra justis- og beredskapsdepartementet. Kommunal-rapport har tidligere skrevet en sak om en Nav-leder i Alver kommune som melder om at man har kommet i en situasjon der ukrainere som har bestemt seg for å reise hjem, må vente i flere måneder på returstøtte fra Utlendingsdirektoratet. Flyktninger som har bestemt seg for å returnere, sier at de ikke vil reise før de har mottatt denne støtten. Dette fører til at de blir gående og heve ytelser i en periode fram til avreise, og en situasjon hvor man har flyktninger som er lite motiverte for å bli integrert.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringens er opptatt av å føre en aktiv politikk for tilbakevending og retur. Jeg mener det er viktig at også ukrainere har tilgang på tilbakevendingsregelverket og -ordningen på lik linje med andre utlendinger som oppholder seg i Norge.
Tilbakevendingsreglene åpner for at personer med midlertidige beskyttelsestillatelser omfattes av ordningen. Personer med midlertidig kollektiv beskyttelse får ettårige tillatelser i Norge, som kvalifiserer til tilbakevendingsstøtte. Jeg mener det er riktig at også ukrainere kan få slik støtte dersom de ønsker å vende hjem. En del ukrainere vender hjem til Ukraina, både med og uten støtte fra UDI. Tilbakevending med støtte gir myndighetene bedre oversikt over hvem som er i landet, ved at tilbakevending med støtte fra UDI medfører informasjon om slik søknad til bosettingskommunen og registrering som utvandret fra Norge hos Skatteetaten.
Tilbakevending er i tråd med regjeringens politikk overfor fordrevne fra Ukraina ettersom oppholdet i Norge er midlertidig, i påvente av at situasjon i Ukraina endrer seg til ikke lenger å være en massefluktsituasjon.
Justis- og beredskapsdepartementet jobber for at saksbehandlingstiden i Utlendingsdirektoratet (UDI) i disse sakene skal reduseres. UDI har i år fått midler til å automatisere saksbehandlingen for tilbakevendingssøknader, og når dette er på plass regner UDI med at saksbehandlingstiden vil reduseres for denne type saker.