Skriftlig spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:88 (2024-2025)
Innlevert: 10.10.2024
Sendt: 11.10.2024
Besvart: 18.10.2024 av klima- og miljøminister Tore Onshuus Sandvik

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Spørsmål

Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Hvorfor foreslår ministeren å kutte i støtten til friluftslivet og Friluftslivets år, og forstår ministeren at flere friluftslivsorganisasjoner nå er bekymret for om de har mulighet til å gjennomføre planlagte aktiviteter i året som kommer?

Begrunnelse

I 2025 skal det være Friluftslivets år. Gjennom året skal friluftslivsorganisasjonene arbeide for å få med flere – og særlig de som ellers ikke ville ha deltatt – i friluftslivsaktivitet.
Friluftsliv har en rekke positive effekter, både på samfunns- og individnivå. Den fysiske, så vel som den psykiske, helsegevinsten av å tilbringe tid i naturen er godt dokumentert, og tall fra SSB viser at personer som ikke driver med friluftsliv, rangerer sin egen livskvalitet og helse som dårligere enn andre. Derfor er det et etablert mål at flere skal delta i friluftslivsaktivitet. Dette er også viktig i et naturperspektiv: mennesker som tilbringer tid utendørs blir glade i naturen, og ønsker å ta vare på den. Samtidig som personer med høyere utdannelse og inntekt oftere deltar i friluftsliv enn andre, er tendensen motsatt for organiserte friluftslivsaktiviteter. Barn fra hjem med lavere sosioøkonomisk status deltar for eksempel oftere på aktiviteter i regi av barnas turlag eller speideren. Forskerne finner det samme mønsteret for barn og unge med innvandrerbakgrunn, som deltar sjeldnere i ikke-organisert friluftsliv – men oftere i organisert friluftsliv. Det tyder på at tilrettelagt friluftslivsaktivitet senker terskelen for deltakelse, og bidrar til et mer mangfoldig friluftsliv.
Tidligere i år opprettet regjeringen, gjennom Miljødirektoratet, en egen støtteordning for å bidra til markeringen av Friluftslivets år 2025. Midlene er allerede utdelt av Miljødirektoratet.
I forslaget til statsbudsjett for 2025 kom det frem at midlene til tilskuddsordningen er tatt fra posten Tilskudd til friluftslivsaktivitet (kap. 1420 post 78). Posten er en av de viktigste ordinære ordningene friluftslivet har for å få med flere i helsefremmende, trivselsskapende og miljøvennlig friluftsliv, og finansierer blant annet ferskingkurs og lavterskel turtilbud. Nå er det 25 millioner kroner mindre til utdeling til slik aktivitet.
Flere friluftslivsorganisasjoner reagerer på dette. Organisasjonene er bekymret for hvordan de skal klare å gjennomføre både ny og «ordinær» aktivitet i friluftslivets år, når det viser seg at den økte støtten, i realiteten er kuttet.

Tore Onshuus Sandvik (A)

Svar

Tore Onshuus Sandvik: Friluftslivets år vil bidra til at enda flere deltar i friluftsliv, og at alle blir mer inspirert til å drive med friluftsliv. Dette er viktig for befolkningens helse og livskvalitet. Regjeringen er derfor positiv til at friluftslivsorganisasjonene og Norsk Friluftsliv vil gjennomføre et nytt Friluftslivets år i 2025.
Derfor er det både i 2023 og 2024 bevilget midler over statsbudsjettet til Norsk Friluftsliv sitt arbeid med å planlegge året, med 1,2 mill. kroner i 2023 og 5,5 mill. kroner i 2024. I 2025 foreslår Regjeringen å bevilge 13,5 mill. kroner til Norsk Friluftsliv sitt arbeid med å administrere gjennomføringen av året. Med Regjeringens budsjettforslag lagt til grunn, vil det i 2025 til sammen være bevilget 20,2 mill. kroner til Norsk Friluftsliv sitt arbeid med å planlegge og gjennomføre Friluftslivets år.
I tillegg er det i 2024 forskuttert 25 mill. kroner fra midlene til friluftslivsaktivitet, slik at organisasjonene kan sette i gang med aktiviteter og arrangement med en gang året starter. Disse midlene tas fra tilskuddsordningen til friluftslivsaktivitet, der det i 2025 er foreslått lik bevilgning som i 2024, som er 64,3 mill. kroner. Dette innebærer at det i 2025 vil bli noe mindre midler til fordeling til tiltak som vanligvis får midler fra denne tilskuddsordningen.
Det er altså ikke kutt i bevilgningene til friluftsliv i budsjettforslaget for 2025.
Jeg har likevel forståelse for at friluftslivsorganisasjonene kan ønske seg økte ressurser fra staten til gode friluftslivstiltak, ut over de 13,5 millionene som er foreslått satt av i budsjettproposisjonen.