Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:84 (2024-2025)
Innlevert: 10.10.2024
Sendt: 10.10.2024
Besvart: 17.10.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Hva er status for evakueringen av de 20 pasientene fra Gaza som regjeringen varslet i juni, og hvorfor har Norge valgt å begrense antallet til kun 20, når WHO har anmodet land om å ta imot 9 000 sårede fra krigen på Gaza innen utgangen av 2024?

Begrunnelse

Gaza utsettes stadig for brutale angrep, og sivile rammes i stort omfang. Blant annet ble en teltleir i Al-Mawasi bombet den 10. september, hvor mange mennesker mistet livet. WHO har vært tydelige på at behandlingskapasiteten for sårede lokalt på Gaza på langt nær er tilstrekkelig. Behovet for humanitær bistand og medisinsk evakuering har økt som et resultat av de gjentatte angrepene. De sårede, inkludert barn, har behov for spesialisert medisinsk behandling, som ikke tilbys på Gaza og kun er tilgjengelig i utlandet.
Før sommeren ble det lagt betydelig press på regjeringen for å hjelpe sivilbefolkningen på Gaza, som har vært under omfattende angrep og som nå preges av betydelige krigsskader. Gaza er tett befolket, og de mest sårbare sivile er ofte mål for bombeangrep, deriblant barn.
27. juni bekreftet regjeringen at Norge ville hjelpe med evakuering av 20 personer med følge. De humanitære behovene i området er alvorlige. I april i år ba WHO flere land om å ta imot totalt 9 000 sårede fra Gaza innen utgangen av 2024. At Norges bidrag er begrenset til kun 20 pasienter når behovet er så akutt og omfattende er kritikkverdig. Dette er særlig gitt av Gazas store behov for medisinsk bistand og Norges lange historie med å gi humanitær hjelp. Venstre ønsker svar på hvorfor regjeringen har besluttet å ta imot akkurat dette antallet.
EU fulgte opp WHOs oppfordring, og har koordinert innsats for å sikre at flere land bidrar til evakueringen av de skadde pasientene. Seks EU-land, Belgia, Spania, Romania, Malta, Slovakia og Luxembourg, har meldt seg til å ta imot pasienter. I tillegg har De forente arabiske emirater nylig evakuert omkring 100 skadde mennesker fra Gaza for behandling på sine sykehus.
Status for pasientene som regjeringen tidligere i år varslet at Norge skulle motta, er imidlertid uklar. Venstre ønsker derfor en oppdatering på dette.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: På anmodning fra Verdens helseorganisasjon besluttet regjeringen i juni å ta imot opp til 20 pasienter fra Gaza. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fikk i oppdrag
å koordinere mottak av pasienter til Norge. For å identifisere aktuelle pasienter, motta tilstrekkelig medisinsk og annen informasjon om pasientene og deres pårørende, er norske myndigheter avhengig av tett samarbeid med blant andre EUs sivile beredskapsmekanisme, Verdens helseorganisasjon og helsemyndigheter i regionen. Til tross for kontinuerlig dialog mellom ulike aktører internasjonalt, har det foreløpig ikke lyktes å få evakuert pasienter fra Gaza til Norge.
En hovedgrunn til dette er at Rafah-grenseovergangen mellom Gaza og Egypt har vært stengt siden 7. mai. Siden den tid har svært få pasienter kommet ut av Gaza. De få som har kommet ut er allerede transportert videre for behandling i Egypt eller i regionen, foruten et lite antall pasienter som er blitt fraktet til Europa. Vi vurderer å ta pasienter fra Gaza som oppholder seg i Egypt til Norge, men vårt primære ønske er å ta pasienter ut direkte fra Gaza for å avlaste helsesystemet der.
Det er viktig at pasientene i Gaza som trenger medisinsk evakuering får komme ut, blant annet ved at Rafah-overgangen åpnes igjen. Pasienter i Gaza bør også få mulighet til å reise for behandling ved palestinske sykehus på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, noe som skjedde regelmessig før 7. oktober i fjor. Når det har vist seg såpass krevende å få evakuert de 20 pasientene til Norge, har regjeringen på det nåværende tidspunkt ikke vurdert å øke antall pasienter ytterligere.
Det bør også nevnes at Norge har støttet omfattende helseinnsats i Gaza, helt siden terrorangrepet i Israel 7. oktober og Israels krigføring i Gaza uten nødvendig hensyn til krigens folkerett med over 40 000 drepte og nær 100 000 skadde til følge. Vi støtter blant annet Den internasjonale Røde Kors-komiteens feltsykehus, der Norges Røde Kors spiller en ledende rolle, NORWAC, Verdens helseorganisasjon, i tillegg til Den palestinske myndigheten og UNRWA.
Norge vil fortsette med diplomatisk og politisk trykk for å få mer nødhjelp inn i Gaza, så vel som at pasientene som trenger medisinsk evakuering får komme ut av Gaza.