Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:74 (2024-2025)
Innlevert: 09.10.2024
Sendt: 09.10.2024
Besvart: 16.10.2024 av klima- og miljøminister Tore Onshuus Sandvik

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Klima og miljødepartementet har gitt føringer til Miljødirektoratet om at skogvernarbeidet skal være treffsikkert og kostnadseffektivt. Blant annet gjennom større vekt på å utnytte fagbiologisk kompetanse under kartleggingen. Vi registrerer samtidig at en samlet fagbiologisk kartleggingsbransje er bekymret for at skogvernarbeidet slik det fungerer i dag har betydelige svakheter og mangler på disse punktene.
Hvordan vil statsråden sikre at føringene fra KLD følges opp i praksis?

Begrunnelse

En rekke firma som jobber med kartlegging av skog i forbindelse med frivillig vern sendte på nyåret en:

"Bekymringsmelding til Miljødirektoratet om svakheter og mangler i metode for naturfaglige registreringer i skogvernarbeidet".

Hovedpunktene i brevet er:

-Kartleggingsmetodikken (Miljødirektoratets instruks) er lite kostnadseffektiv og treffer ikke vedtatte mål for bevaring av natur. Skogvernet har blitt mindre treffsikkert og det brukes mer ressurser på å verne skog med åpenbart lave naturverdier.
-Metodikken har store svakheter i å fange opp hva som er verneverdig og hva som ikke er verneverdig. Mange eksempler på svært viktige skogområder som får lav poengsum og ikke blir verna (bl.a. nasjonalt viktig skog i Follsjå-området), og motsatt - lite verdifull skog som får høy poengsum og blir verna.
-Kartleggingene gir ikke Statsforvalterne tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag for å ta avgjørelser om hva som skal prioriteres for vern.
-Statsforvaltere har derfor bestilt nye kartlegginger med ønske om vurdering etter gammel metodikk. Noen områder har blitt kartlagt opp til 3 ganger.

Miljødirektoratets instruks begrenser biologens bruk av fagkompetanse (bl.a. problematisk fordi Statsforvaltere ikke får tilstrekkelig informasjon).
Arbeidet med frivillig vern av skog er et av de viktigste verktøyene vi har for å ta vare på norsk natur. Samtidig vet vi at skoger med svært store naturverdier hugges årlig. Det er derfor avgjørende at arbeidet er mest mulig treffsikkert.

Tore Onshuus Sandvik (A)

Svar

Tore Onshuus Sandvik: Et treffsikkert og kostnadseffektivt skogvern er viktig av flere grunner. For det første er skogvern et av hovedvirkemidlene for å nå de nasjonale målene for naturmangfold i skog. Et treffsikkert skogvern skal fange opp viktige leveområder for mange av de 1330 truede artene i skog og viktige forekomster av truede naturtyper. For det andre er det betydelige økonomiske kostnader ved skogvern. Et kostnadseffektivt skogvern skal fange opp arealer med viktige naturverdier samtidig som arealer uten viktige naturverdier ikke prioriteres for vern.
Klima- og miljødepartementet vektlegger behovet for et godt kunnskapsgrunnlag for skogvernet, deriblant gode naturfaglige kartlegginger. Departementet er i jevnlig dialog med Miljødirektoratet om dette, og har i brev av 22.3.2023 om «Videre arbeid for et kostnadseffektivt og treffsikkert skogvern» bedt Miljødirektoratet følge opp konkrete punkter.
I brevet bes Miljødirektoratet blant annet om å videreutvikle skogvernkartleggingen for å øke treffsikkerheten mht. å kartfeste og dokumentere a) de viktigste arealene for truede og nær truede arter og naturtyper og b) optimal avgrensning av verneverdig areal kontra annet areal som ikke bør vernes. Direktoratet bes også vurdere hvordan kartleggers biologiske kompetanse i felt kan utnyttes best mulig for å oppnå optimal treffsikkerhet i skogvernet, samtidig som det opprettholdes et klart skille mellom kartleggers rolle og myndighetsrollen. Miljødirektoratet vil rapportere årlig til departementet om status for oppfølgingen av brevet av 22.3.2023.
Dagens kartleggingsmetodikk i skogvernet er utviklet i samarbeid med sentrale forskningsmiljøer og ble tatt i bruk fra 2021. Det er i ettertid gjort justeringer i metodikken etter tilbakemeldinger fra de som kartlegger etter instruksen, blant annet ved at kartlegger i større grad skal beskrive sin faglige vurdering av det undersøkte området. Kartleggingen omfatter dermed både artsregistreringer, registrering av konkrete tallfestede verdier etter NiN-systemet (Naturtyper i Norge) og kartleggers naturfaglige beskrivelse av området og dets naturverdier eller mangel på naturverdier.
Klima- og miljødepartementet ser det som positivt at det pågår en konstruktiv faglig diskusjon mellom Miljødirektoratet, fagbiologiske kartleggingsmiljøer og andre sentrale kunnskapsmiljøer, hvor vi oppfatter at det er en felles intensjon at skogvernarbeidet skal være mest mulig treffsikkert og kostnadseffektivt. Vi forventer at metodikken for skogvernkartlegging fortsatt vil videreutvikles, blant annet slik at kartleggingene gir best mulig informasjon om områdenes verneverdier og hvor disse finnes og ikke finnes. Dette for at miljømyndighetene i neste omgang med størst mulig treffsikkerhet kan ta stilling til hvilke skogområder som bør vernes og hvilke arealer som ikke bør vernes.
Jeg vil avslutningsvis forsikre representanten Bastholm om at Klima- og miljødepartementet vil følge opp dette viktige temaet også i framtiden, slik at bevilgningene til skogvern gir best mulig resultat i form av bevaring av viktig skognatur.