Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:53 (2024-2025)
Innlevert: 07.10.2024
Sendt: 07.10.2024
Besvart: 14.10.2024 av energiminister Terje Aasland

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Hvilken betydning for regjeringens satsing på hydrogen vil det ha når både Equinor, Gassco og Shell skrinlegger sine planer?

Begrunnelse

Regjeringen har i grønt industriløft fremmet et ønske om å utvikle en verdikjede for produksjon, distribusjon og bruk av hydrogen produsert med ingen eller lave utslipp, og bidra til å utvikle hydrogenmarkedet i Europa.
Kostnader og manglende etterspørsel har ført til at både Equinor og Shell har lagt sine planer om blått hydrogen i skuffen. Som en følge av dette har også Gassco stoppet sine planer om å etablere en rørledning for hydrogen fra Norge til Tyskland.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringens hydrogenpolitikk ligger fast. Vi har som mål å bidra til utviklingen av sammenhengende verdikjeder for hydrogen produsert uten eller med lave utslipp. Vi vil også bidra til utvikling av et hydrogenmarked i Europa, blant annet gjennom å delta i relevante samarbeidsforumer, europeisk regelverkutforming, forskningssamarbeider og bilateralt samarbeid med relevante land. Den overordnede målsettingen er at dette på sikt skal bidra til reduserte klimagassutslipp, og verdikjeder for eksport av blått hydrogen bør være kommersielt baserte og lønnsomme.
Samtidig er det viktig å ta innover seg de tekniske og økonomiske utfordringene vi står overfor i utviklingen av kommersielle og bærekraftige verdikjeder for hydrogen, jf. også mitt svar 1. oktober på spørsmål nr. 2952 (2023-2024). Slik jeg opplever det, påvirker også disse perspektivene selskapenes beslutninger.
I Norge har hydrogen størst potensial til å være en klimaløsning i industrien og transportsektoren, og regjeringen har en ambisjon om å legge til rette for produksjon som skal dekke den nasjonale etterspørselen i 2030. Dette kan bidra til å redusere norske klimagassutslipp. Enova spiller en viktig rolle i å modne markedet og har de siste årene bevilget betydelige tilskudd til prosjekter innen produksjon, distribusjon og bruk av hydrogen. Norge er også del av EUs hydrogenbank gjennom vår deltakelse i EUs Innovasjonsfond. Det norske selskapet SkiGA AS i Skipavika i Gulen fikk våren 2024 innvilget støtte tilsvarende nesten 1 mrd. kroner for å produsere fornybart hydrogen i Norge.