Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:52 (2024-2025)
Innlevert: 07.10.2024
Sendt: 07.10.2024
Besvart: 14.10.2024 av energiminister Terje Aasland

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Vil statsråden vurdere å utsette alle vilkårsrevisjoner av vannkraftkonsesjoner for å bruke tilgjengelige ressurser på nye prosjekter og prosjekter som vil bedre kraftsystemet i Norge?

Begrunnelse

Som en oppfølging av EUs vannrammedirektiv er det gitt mulighet for flere instanser å be om revisjoner av vilkår for alle vannkraftkonsesjoner som er eldre enn 40 år. Dette er revisjoner som krever mye av både myndigheter og selskapene det gjelder. Det er også en stor økonomisk og energimessig nedside. Her er det også stor risiko for tap av både effekt og energiproduksjon. Å pålegge stans i anlegg over en lang periode vil kunne få store konsekvenser for kraftsystemet evne til å levere på effekt, spesielt om vinteren. Slik energisituasjonen er i Norge bør det komme tider hvor dette kan gjennomføres med mindre risiko for slike problemstillinger.
I Sverige har slike revisjoner blitt utsatt siden desember 2022 og frem til tidligst ny oppstart sommeren 2025.
En ny oppstart er blitt skjøvet på flere ganger, og da med en forklaring at de vil sikre at vilkårsrevisjoner ikke skal påvirke kraftproduksjon veldig negativt eller gå utover forsyningssikkerheten.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Konsesjonsvilkårene til vannkraftreguleringer kan normalt revideres 30 år etter konsesjonen er gitt. Dette følger av vassdragsreguleringsloven. En vilkårsrevisjon gir mulighet til å rette opp skader og ulemper som har oppstått som følge av eldre vannkraftreguleringer. Vilkårsrevisjoner innebærer å gjøre en samfunnsmessig avveining av gevinstene ved å gjennomføre miljøforbedringer i vassdragene, mot de samfunnsmessige kostnadene, først og fremst knyttet til redusert fornybar og regulerbar kraftproduksjon.
Regjeringen er opptatt av å bedre miljøforholdene i de eldre regulerte vassdragene og å nå miljømålene som er satt i vannforvaltningsplanene etter EUs vanndirektiv. Ved å sette moderne vilkår ved revisjon, kan tilstanden for blant annet villaks, ørret, friluftsliv, landskap og biologisk mangfold forbedres.
Samtidig er vi opptatt av å ta vare på den regulerbare vannkraften og den viktige fleksibiliteten som er nødvendig i kraftsystemet vårt. Dette betyr at miljøforbedringer som medfører tap av vannkraftproduksjon kun pålegges der potensialet for miljøforbedringer av nasjonal og regional verdi er størst og kostnaden i form av produksjonstap ikke er for stor. Vilkårsrevisjon innebærer på ingen måte stans i vannkraftanlegg slik representanten viser til.
Videre vil jeg legge til at denne regjeringen har styrket konsesjonsmyndighetene, og det legges opp til en mer digitalisert og effektiv konsesjonsbehandling framover. NVE tar nå fortløpende søknader om vannkraft som kan gi vesentlig ny produksjon og effekt til behandling. Arbeidet med vilkårsrevisjon går derfor etter min oppfatning ikke vesentlig på bekostning av å utvikle nye og store vannkraftprosjekter.
Vannkraften er en av Norges viktigste naturressurser som bidrar med kraftproduksjon og verdifull regulerbarhet. Vi vil fortsette å utvikle vannkraften framover og legge til rette for gode, bærekraftige rammebetingelser.