Tobias Drevland Lund (R): Ved Stortingets behandling av Opptrappingsplan for psykisk helse (2023-2033) ble følgende forslag vedtatt; "Stortinget ber regjeringen umiddelbart stanse nedbyggingen av døgnplasser i psykisk helsevern".
Hvordan tenker statsråden det står i stil med at DPS i Seljord har fått beskjed om mulig avvikling 23.12.2024?
Begrunnelse
Det vises til anmodningsvedtaket. Seljord DPS har lenge vært en viktig bidragsyter for behandling av mennesker med alvorlige psykiske lidelser i Telemark. Avdelingen har i over 40 år opparbeidet en bred kunnskap og kompetanse om nedslagsfeltet som i utgangspunktet er vest og nord i fylket. På grunn av økende behov behandler avdelingen også pasienter fra de andre kommunene i Telemark. Behandlingen retter seg mot psykosepasienter og andre alvorlige sinnslidelser. I dag er døgnavdelingen en velfungerende post med over 20 høyt kvalifiserte medarbeidere med videreutdanning innenfor psykisk helsevern. En avdeling som får gode tilbakemeldinger både fra fagpersoner, pasienter og deres pårørende. Avdelingen har også et ambulant team som følger opp pasienter poliklinisk og gir veiledning ut mot de enkelte kommuner. Den siste tiden har det som mange andre steder dessverre vært utfordrende for avdelingen å finne psykiater til å drifte enheten og man har blant annet brukt bemanningsbyråer. Dette har igjen medført en usikkerhet for fremtiden. Sykehuset Telemark har ved flere anledninger hatt omstillinger, som direkte har berørt vårt DPS-avdelingen i Seljord. I 2014 ble en sengepostpost nedlagt og i 2023 ble poliklinikken for det meste flyttet over til Notodden noe som gjør at denne avdelingen nå stort sett sitter igjen med en døgnbemannet avdeling.
25.09.24 ble avdelingen orientert om følgende; Hvis man ikke klarer å oppdrive en psykiater før 23.12.24 vil man legge ned driften i Seljord. Omstillingsarbeidet er allerede i gang og medarbeidere står i fare for å forsvinne. For pasientgruppen dette gjelder vil det kunne få katastrofale følger. Med en nedleggelse vil Telemark miste 40 år med erfaring og kjennskap til lokale forhold i vest og nordfylke. Alvorlig psykisk syke vil få en vesentlig forverring i stabile profesjonelle relasjoner som de har brukt tid på å bygge opp, og samarbeid med kommunene vil bli mer utfordrende med lengre avstander til hjelpen. I tillegg vil det bli et økende press på en allerede tynnslitt kommunal psykiatritjeneste som må ta ansvar for dårligere pasienter. Jeg håper statsråden vil svare på hvordan anmodningsvedtaket følges opp og om situasjonen på Seljord står i stil med det Stortinget har vedtatt.