Sofie Marhaug (R): Hva er Norges posisjon i diskusjoner med EFTA og EU om en eventuell innføring av fornybardirektivet?
Begrunnelse
Spørreren har bedt om innsyn i noe av denne korrespondansen, men fått avslag. Statsråden har begrunnet dette i Offentleglovas paragraf 20 bokstav b og c. «Energidepartementet anser det nødvendig å gjøre unntak for disse opplysningene av hensyn til Norges utenrikspolitiske interesser», står det i avslaget.
Slik snur departementet Offentleglova på hodet. Det er riktig at Norges posisjon kan holdes skjult overfor partene vi forhandler med, av utenrikspolitiske interesser. Men det som skjer nå, er at Norges posisjon holdes skjult overfor det norske folket, men ikke overfor EFTA og EU. Det er åpenbart at det er de innenrikspolitiske hensynene som gjør seg gjeldende når regjeringen holder tilbake informasjon for Stortinget.
Dette er ikke det unntaksbestemmelsene er ment for. Som det står i veilederen til Offentleglova:
«Der moglege skadeverknader utelukkande er av innarikspolitisk art, til dømes der regjeringa kan risikere å bli utsett for kritikk på grunn av standpunkt eller liknande ho har innteke i internasjonale samanhengar, vil det ikkje vere høve til å gjere unntak etter § 20.»
Og det fremstår utelukkende innenrikspolitisk, når de andre partenes posisjon er kjent, og Norges posisjon er bedre kjent for disse partene enn den er for det norske Stortinget.
Energidepartementets praksis undergraver hele hensikten med offentligloven, slik den er formulert i § 11 om at «[o]rganet bør gi innsyn dersom omsynet til offentleg innsyn veg tyngre enn behovet for unntak». Behov for arbeidsro er ikke det loven er ment å gi.