Skriftlig spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til statsministeren

Dokument nr. 15:11 (2024-2025)
Innlevert: 01.10.2024
Sendt: 02.10.2024
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart: 08.10.2024 av klima- og miljøminister Tore Onshuus Sandvik

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Spørsmål

Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Kan statsministeren redegjøre for hvilke viktige tiltak de ulike departement har fremmet og ev. gjennomført ila stortingsperioden så langt, hvordan og hvor mye det enkelte departementet bidrar til at den sektoren departementet har ansvar for kutter utslipp i tråd med Norges klimamål under Parisavtalen, og videre opplyse om hvilket kunnskapsgrunnlag som er lagt til grunn for disse forslagene, og hvordan SMK utøver sin overordnede styring for å nå Norges klimamål (Svaret bes dokumentert med eksempler)?

Begrunnelse

I Hurdalserklæringen står det blant annet:

"Vi vil føre en rettferdig klimapolitikk som kutter utslipp og skaper jobber. Klimakrisen er vår tids største utfordring. Klima og natur skal være en ramme rundt all politikk. Norges ambisiøse klimamål forplikter hele regjeringen og alle deler av samfunnet. Målene skal nås."

Allikevel har regjeringen ikke imøtekommet Stortingets anmodning om å komme tilbake til Stortinget i løpet av våren 2024 med en stortingsmelding som viser hvordan Norge skal kutte utslippene i perioden frem mot 2030 i tråd med Norges klimamål. Videre viser Riksrevisjonens undersøkelse av myndighetenes styring og samordning for å nå Stortingets vedtatte klimamål Dokument 3:15 (2023-2023) at stikk i strid med Hurdalserklæringen så oppfatter departementene ikke at klima og natur er et overordnet mål, tvert imot mener departementene at de må gjøre en avveining mellom sidestilte mål.

Tore Onshuus Sandvik (A)

Svar

Tore Onshuus Sandvik: I 2022 presenterte regjeringen første Klimastatus og -plan. Denne publiseres årlig sammen med statsbudsjettet hvor vi viser status og framdriftsplan for å nå klimamålene. Årets Klimastatus og -plan er den tredje i rekken og ble lagt fram 7. oktober. I årets Klimastatus og -plan er regjeringens politikk for utslippskutt i ulike sektorer presentert i kapittel 3. Kapittel 4 inneholder en rapportering på hvordan Norge ligger an til å nå klimamålene våre. De respektive departementene har ansvar for å ha nok kunnskap om relevante virkemidler på sitt område, og innhenter ofte utredninger og analyser fra relevante fagetater og andre kompetansemiljøer. På klimaområdet leverer Miljødirektoratet i samarbeid med relevante fagetater et oppdatert kunnskapsgrunnlag hvert år. I år leverte de rapporten Klimatiltak i Norge: kunnskapsgrunnlag 2024 som har vært et sentralt kunnskapsgrunnlag for årets Klimastatus og -plan.
Utforming og gjennomføring av klimapolitikken krever god samordning på tvers av de ulike departementene. I Regjeringens klimastatus og -plan for 2023 ble det for første gang presentert et klimastyringssystem. Departementenes samordning har blitt bedre med innføringen av et klimastyringssystem. Formålet med klimastyringssystemet er å legge til rette for at Norge skal nå klimamålene ved å bidra til bedre beslutningsgrunnlag, samordning, gjennomføring og rapportering. Klimastyringssystemet har bidratt til økt forutsigbarhet og samarbeid gjennom systematiske leveranser knyttet til budsjettprosessen. Systemet gjør det tydelig hvordan klimapolitikken skal utformes, følges opp og rapporteres på fra år til år. Dette systemet er fortsatt under utvikling. I årets Klimastatus og -plan har regjeringen gjort noen grep for å konkretisere og synliggjøre modenhetsgrad og planlagt
fremdrift i arbeidet med å utvikle og gjennomføre aktuelle virkemidler i større grad, i tillegg til å navngi hvilke departementer som er ansvarlig for de omtalte virkemidlene. Dette gjøres i tabell 3.2 i kapittel 3.
Statsministerens kontor bistår statsministeren i å lede og samordne regjeringens arbeid, herunder arbeidet med regjeringens klimapolitikk. Klima- og miljødepartementet ivaretar helheten i regjeringens klima- og miljøpolitikk. Klima- og miljødepartementet har det overordnede ansvaret for å samordne klimaarbeidet og å redegjøre for den samlede måloppnåelsen. Klima- og miljødepartementet systematiserer arbeidet med å utarbeide og videreutvikle beslutningsgrunnlag gjennom klimastyringssystemet.